Şapte parlamentari de Bacău, reprezentanţi ai partidelor din coaliţia de guvernământ şi din opoziţie, au participat astăzi, la sediul Rafo, la o întâlnire cu managerii rafinăriei oneştene şi liderii sindicatului Rafinorul. Ei au fost invitaţi pentru a vedea, la faţa locului, modul în care se prezintă societatea şi pentru a afla amănunte despre situaţia sa economico-financiară în acest moment.
Întâlnirea a început cu o scurtă vizită în rafinărie, la viitoarea instalaţie de eteri bentru creşterea cifrei octanice a benzinelor (o investiţie în valoare de 10 milioane de dolari, în care se refolosesc elemente din instalaţiile dezafectate şi care va fi gata în luna septembrie), la instalaţia de recuperare a compuşilor organici volatili, unică în sistemul de rafinării din ţara noastră, şi instalaţia DAV de distilare atmosferică.
Liderul sindicatului Rafinorul, Ioan Marian, le-a spus oaspeÅ£ilor că Rafo este o rafinărie performantă, de perspectivă, dar care nu este lăsată să lucreze. „Noi toÅ£i, cei de la Rafo, vrem un dialog motivat cu reprezentanÅ£ii statului, dar nu avem nici un succes. Poate, cu sprijinul dumneavoastră, măcar acest dialog va fi posibil”, a mai punctat Marian.
Managerul Marin Anton a subliniat ÅŸi el motivul întâlnirii cu parlamentarii ÅŸi autorităţile locale. „Nu cerem nimic în plus de la statul român, decât ca Rafo să intre în normalitate. Noi nu înÅ£elegem de ce nu se acceptă ca datoria istorică a rafinăriei să fie achitată, iar noi să ne vedem în continuare de treabă, cu toate obligaÅ£iile către stat la zi. Am achitat, în 14 luni, peste 800 de milioane de dolari la bugetul de stat, iar când am vrut să intrăm la AVAS am fost opriÅ£i la poartă. Ne-am săturat să auzim că Rafo este o nenorocire pentru economia românească. Este o imagine deformată cu care se manipulează poporul, deÅŸi noi suntem alÅ£ii decât cei de până acum ÅŸi vrem ca rafinăria din OneÅŸti să fie cea mai performantă din Å£ară. Probabil, însă, că tocmai acesta este motivul pentru care problema Rafo nu se mai rezolvă de atâta vreme”, – a precizat Marin Anton.
Investitorii de la Rafo au băgat 40 de miliioane de dolari numai în programul de mediu cerut de apropiata integrare europeană, însă rafinăria este singura din ţară pentru care nu s-a dat accept de mediu. Managerii susţin că pe 1 ianurie aceasta va fi singura care va răspunde criteriilor de integrare, ceea ce, probabil, deranjează suficient de multe interese din cercuri înalte.
ToÅ£i cei care au venit ieri la Rafo au fost de acord că problema rafinăriei a devenit una prioritară pentru zona OneÅŸti ÅŸi pentru judeÅ£ul Bacău, că rafinăria este performantă ÅŸi că pentru ea trebuie găsite urgent soluÅ£ii. „Rafo este o problemă istorică, de-acum- a spus deputatul Ion Moraru. Am făcut repetate interpelări în Parlament pe această temă, dar niciodată nu mi s-a răspuns concret. Fac un apel către toÅ£i parlamentarii de Bacău să facem împreună un demers pentru Rafo”.
La rândul său, deputatul Minodora Cliveti a punctat concret trei soluÅ£ii în această chestiune. „Să solicităm o comisie parlamentară specială pentru a analiza problma Rafo – a spus deputatul. Sau să solicităm ca reprezentanÅ£ii rafinăriei să fie ascultaÅ£i la Guvern. Ori să mergem noi, toÅ£i, la AVAS, ÅŸi să deschidem uÅŸa pentru Rafo. Dacă nu ne primesc, înseamnă că sunt interese mai mari în joc”. La ideea coagulării forÅ£elor ÅŸi a demersului comun al parlamentarilor au subscris toÅ£i ceilalÅ£i parlamentari prezenÅ£i la întâlnire care au decis ca, de săptămâna viitoare să înceapă demersuri pentru intermedierea unei întâlniri între reprezentanÅ£ii AVAS ÅŸi conducerea rafinăriei oneÅŸtene.
Amos NEWS