Situata la extremitatea estica a judetului Bacau, comuna Sascut are in componenta satele Sascut Targ, Beresti, Contestri, Fantanele, Valea Nacului, Pancesti, Sascut Sat – catunul Balcuta, Schineni – Cartierul nou. Are o populatie de 11. 500 locuitori, fata de 13.500 cat era inainte de Revolutie. Ocupa o suprafata totala de 10. 783, 79 ha. In comuna sunt 10 scoli si un liceu agricol, 10 gradinite, 10 biserici si patru Camine culturale.
Alimentare cu apa prin Sapard
„Am reusit ca, printr-un program Sapard, sa rezolvam in proportie de 95 la suta alimentarea cu apa in toata comuna”, spune primarul Sascutului, Ion Rauta. Exista de asemenea un program asemanator pentru canalizare dar si unul pentru reabilitarea, pe o distana de 6, 5 km, a rapii din Sascut Sat, dar si evacuarea rapii de la Pancesti pe o lungime de 7, 5 km. „Investitiile costa foarte mult. Pentru cea din Sascut sat avem nevoie de 50 miliarde lei iar pentru cea din Pancesti, 60 de miliarde lei. Banii vor veni prin programe speciale”, adauga Ion Rauta.
Zece ani de gaz metan la Sascut
„Din 1996 comuna Sascut este racordata la reteaua de gaz metan”, spune primarul Rauta. Urmeaza sa fie racordate si satele Beresti si Pancesti, existand deja studii de fezabilitate in acest sens. „Cele doua sate sunt singurele fara gaze din comuna, chiar daca satul Beresti este satul de nastere al meu”, spune primarul, incercand sa demonteze astfel unele acuze ce i se aduc de catre adversari ca si-ar rezolva propriile interese. Ivestitia costa peste 11 miliarde lei in amandoua localitatile.
Sanatatea cetatenilor, obiectiv prioritar
In ceea ce priveste sanatatea, se poate spune ca primarul Ion Rauta sta destul de bine. „Nu destul, ci foarte bine. Exista dispensare medicale in Sascut sat, Sascut Targ si Pancesti. Avem medici de familie foarte bine pregatiti. Lucica Vultur, sefa medicilor din comuna, E. Uricaru, Adriana Ancutei, stomatologii Constantin Agop, Fasola, sunt oameni deosebiti care stau zi si noapte la dispozitia cetatenilor. „Le-am creat conditii dintre cele mai bune si ne bucuram ca raspund in aceeasi masura”, spune Ion Rauta. In comuna exista si cinci farmacii particulare, ceea ce este iarasi un lucru deosebit pentru ca oamenii nu trebuie sa se deplaseze la Bacau sau Adjud dupa medicamente.
Invatamant de nota zece
„Toate scolile din comuna sunt autorizate sanitar si se afla in perfecta stare de functionare”, declara primarul comunei. Scoala Sascut Targ este dotata cu calculatoare, are centrala proprie, sala de sport ridicata prin programul Adrian Nastase, laboratoare, un teren de handbal si unul de fotbal, instalatie de apa curenta. O mandrie pentru comuna este Liceul Agro-industrial din Sascut Targ, care este dotat cu centrala pe baza de gaz metan, laboratoare, calculatoare, precum si o biblioteca moderna. {coala din Beresti a fost cuprinsa in Programul pentru Invatamantul Rural si va intra in reparatii peste o luna. „Vor fi reparate si doua scoli din Pancesti”, spune Ion Rauta. In Sascut sat, scoala are centrala pe gaz, urmeaza sa inceapa lucrarile de reabilitare.
Elevi premiati de Consiliul Local
Atentia Consiliului Local a fost indreptata asupra copiilor inteligenti din comuna. Astfel, Ion Rauta a aprobat zilele trecute un referat de premiere a 12 copii care au obtinut rezultate deosebite la olimipadele scolare organizate la nivelul judetului. Diana Baluta, Iunona Cruceanu, Radu Doroftei, Diana Ionica, Sorina Milea, Raducu Rusu, Oana Popa, Bogdan Rusu, Denisa Bucur, George Matache, Andrei Mihu si Madalina Melinte sunt elevii cu care se mandresc atat familiile cat si locuitorii comunei, fiind socotiti viitoarele valori intelectuale ale Sascutului. Cum de altfel pare a fi si proaspatul licentiat al Politeehnicii din Iasi, Robert Burlacu.
Peste 30 km de drumuri pietruite
„Au fost pietruite peste 30 km drumuri comunale cu bani de la bugetul local. Tot in ceea ce priveste infrastructura, am asfaltat peste 25 km din drumurile comunale si judetene. Am reusit sa reabilitam podul calamitat din Sascut sat, afectat de inundatiile din 2005. Am beneficiat de sprijinul si ajutorul efectiv al presedintelui Consiliului Judetean Dragos Benea, precum si al prefectului Gabriel Berca”, spune Ion Rauta. De asemenea, au fost reabilitate si drumurile forestiere, acestea fiind balastate cu sprijinul lui Relu Orandaru, seful Ocolului Silvic Sascut, si al directorului Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu.
Tinerii si batranii, in atentia Consiliului Local
Peste 500 de tineri au intrat in posesia unor terenuri pentru a-si construi case. Nu au fost nerglijati nici cei care avut de primit terenuri la Legea 1/2000. In atentia Consiliului Local se afla intocmirea unui proiect pentru construirea unui Camin pentru batranii din comuna precum si a unui centru pentru copiii institutionalizati.
Cooperatia, mandria comunei!
Daca mai supravietuieste cooperatia de consum in comuna Sascut, acest lucru se datoreaza, in primul rand, presedintelui acesteia, Aurel Martis. „In comuna mai exista zece magazine ale Cooperatiei, bine aprovizionate si la un standard ridicat in ceea ce priveste confortul. In magazinele noastre se gasesc de toate, incepand de la sare si gaz lampant, pana la cel mai bun produs solicitat de clienti”, spune Aurel Martis, care este si consilier local, desfasurand, in aceasta calitate o activitate apreciata de primarul comunei.
Peste 400 agenti economici au ales Sascutul
Perste 400 de agenti economici au ales comuna Sascut drept loc de desfasurare a activitatii. Printre cei mai puternici si care asigura locuri de munca pentru cetatenii comunei, se afla SC EURORIN, SC DRAGOLIV, administrator Cristi Bostan, societate care are peste 1500 de abonati la reteaua de televiziune prin cablu si, totodata, asigura transportul calatorilor de la Bacau la Sascut si invers, PF BORSUN, SC MOLDOVIN.
Echipa de fotbal in judet
Cristi Bostan, Aurel Martis, Romica Apostol, Ghita Iordache si Marian Chiriac sunt cei care sponsorizeaza si asigura conditiile participarii in Divizia D a echipei DRAGOLIV Sascut. De fiecare data cand echipa joaca pe teren propriu, comuna este in sarbatoare, lumea se aduna ciucur in jurul terenului si isi incurajeaza favoritii, insa uneori parca cu prea multa patima.
Comuna vizitata de personalitati marcante
De-alungul anilor, mai ales dupa Revolutie, prin comuna Sascut au trecut personalitati politice care au jucat un rol destul de important in viata Romaniei. Comuna a fost vizitata, sub diferite pretexte, de Ion Iliescu, Petre Roman, Mircea Geoana, Ioan Rus, Dan Matei Agaton, Valeriu Gheorghe, Silviu Lefter, Vasile Nistor, Viorel Hrebenciuc, Dragos Benea, Ioachim Bacauanu, Prea Sfintitul Eftimie, Emil Constantinescu, Paul Grigoriu. Toti au plecat cu impresii dintre cele mai diferite, insa toate purtand amprenta personalitatii primarului Ion Rauta, aflat la cea de a patra legislatura.
Dom’ primar din primul tur!
Asa ii place lui Ion Rauta sa i se spuna. „Am castigat alegerile, de fiecare data, din primul tur. Inseamna ca lumea din comuna ma cunoaste, stie cu cine are de-a face. De-a lungul anilor de cand tot sunt ales primar, au existat destule voci care s-au ridicat impotriva mea. Cred ca la baza a stat, in primul rand, invidia. Fata de mine si de averea mea, avere facuta prin eforturi cinstite. Am reusit sa imbin cele doua laturi, afacerile si munca la Primarie si de aceea multi m-au contestat. Curios, in pofida faptului ca mi se tot poarta sambetele, de ce ma alege lumea. Ati auzit de mine pe la DNA sau in alta parte? Nu, inseamna ca sunt curat. Acum s-a mai iscat o poveste, cu casa care mi-a luat foc. Se tot scrie in unele publicatii ca mi-as fi dat singur foc! De ce nu sunt lasat in pace, sa-mi vad de necazurile mele? Se imprastie ziare prin comuna, care nu ajung de altfel niciodata, sunt facut cu ou si cu otet. Pentru ce? Ce se urmareste? Pe Rauta nu-l dai jos cu una cu doua, am demonstrat-o. Imi vad de familie, de copii si de treburile din Primarie. Poate mi se reproseaza apartenenta politica. Dar eu le-o reprosez altora? Fiecare cu drumul lui in viata. Eu vreau sa ma achit de promisiunile facute celor care m-au votat, sa fac din Sascut o comuna care, poate, intr-o zi va deveni oras, visul meu de care am fost foarte aproape acum cativa ani. Voi continua sa cred aceasta si-mi voi ajuta consatenii sa-si ridice nivelul de trai”, declara Ion Rauta, „dom’ primar din primul tur”, una dintre cele mai controversate personalitati din judet.
D. MINDIRIGIU
Monografie
Prima atestare documentara a comunei Sascut dateaza din 11 aprilie 1639. Sascut era un sat razesesc dar, prin patrunderea marilor familii boieresti, satul a devenit o localitate de clacasi. Dafina Buhus, sotia domnitorului Moldovei, Eustatie Dabija, a cumparat aproape tot satul Sascut. In primele decenii ale sec. al XIX-lea, Costache Aslan, ruda cu domnitorul Moldovei, Ionita Sandu Sturdza, obtine un hrisov domnesc pentru a-si deschide targ pe mosia sa de la Sascut. Unirea Principatelor si profundele transformari care au urmat au stimulat viata economica in targul Sascut. Calea ferata, cu statie in Sascut, a deschis mari perspective economice si edilitare.
Primarul a donat comunei o gadinita
„Pentru ca tot vorbesc unii ca am case multe, una dintre ele, cea a SC EURORION, gazduieste copiii din Sascut Targ care frecventeaza gradinita. Nu percep chirie, asigur toate utilitatile. Aici invata peste 60 de copii. Este un gest caritabil, apreciat de locuitorii comunei Sascut”, spune primarul.
A inceput deja campania electorala? Sau e articol platit?
De mult timp Rauta nu mai este personagiu negativ.Oare chiar asa sa fie?
cind apare un om mai de doamna ajuta ,asa cum se poate numi un astfel de roman haide cu totii asupra lui sa putem sa-l demoralizam si sa-l distrugem ca asa suntem noi majoritatea romanilor suntem pentru hahalere si nepriceputi sau calai ai vremurilor noastre ce vor numai a distruge. Sa ne fie cu iertare dar asemeni lui Rauta nu gasesti primari de comune in Romania decit de ordinul a cite degete avem,chiar daca s-a nimerit sa fie in aceasta parte a politicii, ca om putea sa fie de alta coloratura si nu va fi exclus ca aceasta sa se intimple dupa toata harababura asta din tara si din politica si ve-ti vedea peste citiva ani aceasta situatie.Nu sunt adeptul psd dar sunt adeptul omului potrivit la locul pe care si l-a ales el si a fost ales de majoritatea oamnilor de buna credinta.