Femei inconstiente si discrepanta din partea statului

Lipsa de colaborare a viitoarelor mame cu medicul aduce in Maternitatea Bacau cazuri foarte grave. Chiar daca sunt insarcinate, femeile continua munca la camp, efortul excesiv si activitatile casnice grele. Mai mult, nici statul nu acorda ajutor pentru toate femeile.

Foarte multe tinere mame se prezinta la maternitatea bacauana fara analize si controale prenatale – din mediul rural peste 27 la suta din paciente si din mediul urban circa 12 la suta. „Este si motivul pentru care din zece nasteri, trei sunt premature.

Lipsa de colaborare cu medicul de familie si cu cel de specialitate creaza patologii foarte agresive, care pot duce la moartea fatului si chiar a mamei”, ne-a declarat dr. Vladimir Corneleac, seful sectiei de Obstetrica – Ginecologie I. Inconstienta viitoarelor mame duce astfel la cresterea mortalitatii infantile, la prelungirea perioadei de spitalizare a copiilor, a terapiei si tratamentului la care sunt supusi acestia.

Indiferenta fata de medic si viata

Mai mult, 40 la suta din gravidele care se adreseaza Maternitatii Bacau sufera de anemie. Chiar si asa, numarul de consultatii prenatale la o sarcina normala inregistreaza o medie de 5, fata de 10, cat ar trebui sa fie conform celor spuse de medicii specialisti.

„Foarte multe dintre gravide nu ajung pe timpul sarcinii sa fie consultate de medic sau sa-si faca vreo analiza, precizeaza dr. Vladimir Corneleac. Aceste neglijente duc la nasterea copiilor prematur, cu malformatii si la aparitia unor disgravidii precoce”.

Riscuri

Pentru gravidele care nu au beneficiat de nici o consultatie, mortalitatea perinala este de cinci ori mai mare. Cele mai grave cazuri sunt disgravidiile (maladii create de sarcina, care, in general, dispar odata cu aceasta), sindroamele hemoragice si infectioase, majoritatea asociate cu alte boli (diabet, hepatita, cardiopatii), care pun in pericol viata fatului si chiar a mamei.

Nasterea unui copil cu greutate mica poate duce la cresterea riscului aparitiei afectiunilor respiratorii si, uneori chiar la acea moarte subita a sugarului. „Sarcina nu este un fenomen biologic normal, mai spune dr. Corneleac.

El trebuie monitorizat si tratat permanent”. Tinere de 25 – 30 de ani care s-au expus la soare si s-au prezentat cu contractii uterine. Foarte multe sarcini cu complicatii: dereglari de coaglare (hemostaze), sangerari mari, infectii uterine sau pe tractul genital inferior si tensiune foarte mica.

Toate acestea duc scaderea rezistentei organismului si chiar la socul hemoragic, instalat brutal si deodata.

Ignoranta pe toata linia

Concluzia este una singura: consultatiile prenatale, absolut necesare pentru a supraveghea evolutia sarcinii, sunt adesea omise de catre femeile gravide.

In ultima perioada, medicii din Maternitatea Bacau au constatat o lipsa de educatie din partea femeilor, mai ales a celor din mediul rural, situatie care duce la un numar ridicat de boli si complicatii care, nefiind tratate la timp, duc la o rata ridicata a mortalitatii produsului de conceptie (fatului) inca din perioada de sarcina.

Protectie sociala doar pe hartie

Conform legii, statul ajuta femeile care nasc, oferindu-le sprijin pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Asta doar pe hartie, pentru ca in realitate, pentru a beneficia de un astfel de ajutor, in valoare de 8.000.000 de lei, tinerele mame trebuie sar ealizeze timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

Si nu toate indeplinesc aceasta conditie. Iar in acest caz se inscriu sute de mame din judetul nostru. Multe dintre ele, rmase fara serviciu chiar si o luna, nu mai beneficiaza de indemnizatie. Mai mult, accesul la medicamentele gratuite a femeii insarcinate se face numai in limita plafonului lunar alocat in farmacii, plafon care de cele mai multe ori se epuizeaza inca din primele zile ale lunii.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*