Unitatea de Primire Urgenta al Spitalului Bacau a fost luat cu asalt in ultimele zile. Motivul? Caldura excesiva si brusc instalata. Numai intr-o singura garda sunt consultate peste 80 de persoane.
„Majoritatea cazurilor sunt pe probleme de hipertensiune, hemoragii si deshidratari care duc la tulburari de tensiune si accidente vasculare, ne-a declarat dr. Sofia Haralambie, medic la Unitatea de Primire Urgente a spitalului bacauan. Adresabilitatea este foarte mare. Am inregistrat chiar si come, dar si pneumonii grave cu pleurezii”.
Efectul nefast al exesului termic si al expunerii imprudente la soare, mai ales de catre varstnici, se simte asupra sanatatii oamenilor. In plus, lipsa controlului medical si inadecvarea terapiei la conditiile patologice de moment au dus la acele decompensari si la accentuarea suferintelor cardiovasculare.
Cardiacii si hipertensivii sunt cei mai afectati
Transpiratia masiva, necompensata cu o hidratare adecvata au dus la aparitia trombozelor vasculare – infarct miocardic, paralizii. „Frecvente sunt si crizele anginoase (dureri de inima), insuficientele cardiace, tulburarile de ritm cardiac ca si instalarea lipsei de aer. In aceste cazuri, necesare sunt examenele medicale de specialitate si medicamentele de calitate”, afirma Radu Grigoriu, medic primar cardiolog.
„Caldura de afara este drastica pentru bolnavii vasculari, ne-a declarat si dr. Ileana Gavriliu, medicul sef al sectiei de Neurologie. In aceasta perioada s-au inmultit accidentele vasculare cerebrale, pentru ca pacientii cu afectiuni neurologice suporta foarte greu caldura. Internam strict numai urgentele pentru a putea face fata asaltului de pacienti”.
Din cauza agresivitatii vremii, numai intr-o singura garda s-au internat opt accidente vasculare grave, iar alte sapte cazuri au fost trimise cu tratament la domiciului.
Nebunie si la psihiatrie
Caldura excesiva irita si influenteaza si comportamentul unui pacient bolnav psihic, iar un accident vascular, de exemplu, poate fi si un debut psihic, spun specialistii.
Pe de alta parte, atat barbati, cat si femei, cu varste de peste 35 de ani, ajung in sectie acuzand stari de panica, anxietate, neliniste, tensiune interioara, ameteli, insomnii, fara o motivatie reala, simptome specifice depresiilor.
Persoanele mai in varsta sunt diagnosticate cu demente, pe fondul unor manifestari psihotice, si stari repetate de delir
Caldura favorizeaza bolile oculare
Pentru ca deja s-a instalat caldura, un factor important de crestere a incidentei bolilor oculare, medicii specialisti recomanda respectarea cu strictete a normelor elementare de igiena, evitarea spatiilor aglomerate, a contactului cu persoanelele bolnave si a autotratamentelor „dupa ureche”.
Din experianta anilor anteriori, se considera ca cea mai frecventa afectiune oftalmologica in aceasta perioada este conjunctivita acuta epidemica.
Aceasta boala este foarte grava, daca se neglijeaza sau se intarzie tratamentul. De aceea este important ca la aparitia primelor simptome de usoare iritatii, secretii colorate, senzatii de corp strain in ochi si voalarea vederii, persoanele sa se adreseze imediat medicului specialist.
Nici la ORL si Pediatrie nu e liniste
Si medicii specialisti sunt nevoiti sa acorde zilnic asistenta medicala pentru 20-30 de persoane. Sangerarile nazale si sinuzitele in special, dar si otitele, rinofaringitele, amigdalitele le dau cel mai mult de furca in aceasta perioada.
Sunt cazuri grave care necesita si internare. Cele mai mari probleme le creeaza persoanele varstnice care, pe fondul hipertensiunii, se prezinta la spital cu sangerari nazale puternice. Si la Spitalul Judetean de Pediatrie, zeci de copii ajung in grija medicilor specialisti dupa ce au fost diagnosticati cu afectiuni neurologice sau viroze respiratorii tot din cauza caldurii.
Dr. Aurelia Taga, directorul medical al spitalului, a precizat ca zilnic sunt inetrnati in jur de 20 de copii, unii dintre ei diagnosticati chiar cu convulzii, stari de lesin si pierdere de cunostinta, din cauza caldurii.
Recomandari medicale
Sub aspect medical, cele mai afectate de caldura sunt persoanele in varsta, gravidele si sugarii. De aceea, medicii specialisti recomanda evitarea expunerii la soare, a efortului fizic in conditii de caldura, o corecta hidratare (cel putin doi litri de lichid pe zi) si urmarirea cu strictete a tratamentului ambulator, pentru bolnavii deja diagnosticati.
Pe langa acestea trebuie evitate mancarurile grase, greoaie si mai ales consumul de alcool sub orice forma (distilate, vin, bere), dar si bauturile racoritoare foarte reci.
Persoanele cu hipertensiune arteriala, conditionata de carenta de calciu, trebuie sa evite cafeaua si sa-si mentina tonusul vascular adecvat printr-un consum rational de lactate. In plus, la primele semne de aparitie a afectiunilor neurologice sa se prezinte la medicul de familie sau la cel de la Urgente.
Strictete si la locul de munca
Patronii firmelor sunt obligati prin lege sa asigure conditii umane pentru salariati. Daca in mod constat, timp de trei zile se inregistreaza temperaturi de peste 37 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic (calculat in functie de umiditatea din atmosfera si caldura) depaseste 80 la suta, ei sunt obligati sa acorde angajatilor 2-4 litri de apa usor salina pe persoana pentru hdratarea organismului iar dupa caz, in functie de tipul activitatilor, au obligatia de a asigura pauze de lucru si sa diminueze ritmul de intesitate a muncii.
In caz contrar, angajatorii sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 15 si 25 de milioane, in unele cazuri chiar pana la 50 de milioane.
Roxana NEAGU