Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, ca şi primarul Mircia Gutău să fie arestat, deoarece procurorii anticorupţie au depus noi probe care au fost considerate suficiente pentru acuzarea acestuia de luare de mită.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a casat parţial sentinţa pronunţată de Tribunalul Bcuureşti, în sensul că a admis recursul procurorilor DNA împotriva hotărârii de lăsare în libertate a primarului Gutău, şi a respins recursul viceprimarului împotriva mandatului de arestare.
În cazul primarului Gutău instanţa rejudecat pe fond cazul, deoarece DNA a depus probe noi. Aceste noi dovezi sunt nimic altceva decât casetele video realizate în timpul urmăririi celor doi edili din Râmnicu Vâlcea.
Anterior, când Tribunalul Bucureşti a decis lăsarea în libertate a primarului, la dosar nu existau decât stenogramele discuţiilor, în care se putea citi cum Mircia Gutău refuză verbal mita oferită de Crinu Popescu.
La Curtea de Apel s-au depus însă şi casetele video în care se poate vedea foarte clar cum primarul face cu mâna semne de aprobare a mitei. Aceste înregistrări au fost considerate suficiente de către judecătorii CAB.
Aşadar, oraşul Râmnicu Vâlcea a rămas fără primii doi edili ai oraşului.
Cei doi edili din Râmnicu Vâlcea au susţinut, luni, că sunt nevinovaţi. şi că totul este o înscenare pusă la cale de Crinu Popescu, denunţătorul din cazul flagrantului de 20.000 euro.
Pe de altă parte, reprezentanţii DNA au explicat că flagrantul realizat joi, 6 iulie, la Hotelul Mara, este a doua tranşă dintr-o mită totală de 50.000 de euro, pe care Popescu trebuia să o dea pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie. O primă sumă, de 5.000 de euro, susţin procurorii, ar fi fost dată în luna aprilie 2006.
Viceprimarul Nicolae Dicu a declarat că banii reprezentau un împrumut luat de la Crinu Popescu, în vederea achiziţionării unui apartament, şi nicidecum nu erau mită.
Dicu a mai susţinut că l-a ajutat pe Constantin Popescu, fost coleg de serviciu, explicându-i ce acte sunt necesare pentru obţinerea unui certificat de urbanism. Este adevărat, spune el, ca prieteni, se mai împrumutau unul pe altul, aşa cum s-a întâmplat şi în acest ultim caz transformat în dosar de corupţie.
„Sunt vinovat de încrederea pe care i-am acordat-o acestui om. Eu i-am spus că am nevoie de bani pentru o scurtă perioadă de tuimp ÅŸi el s-a oferit să-mi ofere un împrumut”, a susÅ£inut viceprimarul Dicu.
La finalul declaraţiei sale, viceprimarul a început să plîngă.
Primarul Mircia Gutău este convins că a fost lucrat de mafia locală, deoarece, potrivit ultmului sondaj de opinie, se bucura de încreredea a 83 la sută din populaţia oraşului.
„Nu am primit nici un leu de la nimeni”, a declarat el. Dimpotrivă, susÅ£ine el, i-a atras atenÅ£ia denunţătorului că nu poate construi pe acel loc, ÅŸi că nu a acceptat nici un ban de la acesta.
Potrivit lui Gutău, Crinu Popescu ar fi încercat de două ori să-i ofere bani, dar l-a refuzat.
Ambii edili au fost apăraÅ£i, luni, de avocaÅ£i celebri, din BucureÅŸti, după ce iniÅ£ial au venit de la Râmnicu Vâlcea cu acelaÅŸi apărător – Octavian Fieroriu.
Gutău este reprezentat acum de fostul ministru de interne, Doru Viorel Ursu, iar Dicu, de fostul procuror şef Marian Nazat.
Cei doi au fost susţinuţi pe parcursul procesului de luni de mai multe zeci de vâlceni sosiţi încă de dimineaţă la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorul DNA a arătat că la dosar au fost aduse probe noi, care nu au fost prezentate la tribunal, constând în mai multe casete din momentul flagrantului.
„Când a intrat denunţătorul, Gutău nu a făcut un gest de refuz, este vorba de un gest aprobativ, din mână”, a explicat magistratul. Procurorul a spus că în timp ce refuza verbal mita, primarul Gutău făcea semn cu mâna că e de acord cu prima tranşă.
„Åži-au transformat slujbele în sursă de venituri ilicite”, a declarat procurorul, care a cerut din nou arestarea preventivă a ambilor edili. El a mai spus că locul unde s-a realizat flagrantul, toaleta hotelului, nu denotă faptul că era vorba de o tranzacÅ£ie comercială, aÅŸa cum ar fi susÅ£inut Dicu în primele declaraÅ£ii.
Viceprimarul din Râmnicu Vâlcea, Nicolae Dicu, a fost arestat vineri, 7 iulie, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de complicitate la luare de mită, dar primarul Mircia Gutău a fost lăsat în libertate, deşi era acuzat pentru luare de mită, întrucât instanţa a considerat că înregistrările audio făcute înaintea începerii urmăriii penale nu sunt probe.
De asemenea, judecătorii Tribunalului Bucureşti au mai considerat, la finalul audierilor de vinerea trecută, că primarul Mircia Gutău nu reprezintă un pericol social.
În privinţa primarului nu a existat decât o probă, după anularea înregistrărilor audio şi video, respectiv denunţul făcut de patronul Crinu Popescu împotriva ambilor edili din Râmnicu Vâlcea.
Cu toate acestea, procurorii DNA susţin că primarul Mircia Gutău ar fi fost, în realitate, destinatarul final al celor 20.000 de euro marcaţi pentru flagrantul din 6 iulie, când a fost prins viceprimarul Nicolae Dicu.
Avocaţii au declarat că aceasta este o situaţie atipică, deoarece acuzatul este în libertate, iar complicele, arestat.
Din declaraţiile lui Crinu Popescu, reiese că el dorea să ridice o clădire pe o suprafaţă de 280 de metri pătraţi, însă nu i se aproba proiectul de construcţie decât pentru o treime din această suprafaţă. După câteva luni, susţine el, i s-a dat de înţeles că lucrurile s-ar putea rezolva cu 50.000 de euro.
Cei 20.000 de euro care au fost marcaţi pentru flagrantul organizat joi, 6 iulie, reprezentau prima tranşă din mita negociată.
NewsInRo