Liderii PNL rup partidul in doua

Săptămâna politică a debutat furtunos cu apelul celor trei dizidenţi – Theodor Stolojan, Mona Muscă şi Valeriu Stoica, artileria grea a grupului care, de-a lungul timpului, a criticat acţiunile lui preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu.

Acţiunea de luni a fost precedată de nenumărate declaraţii lansate împotriva şefului PNL în ultimul an de când acesta conduce Guvernul.

Acum, ei acuză actuala conducere că, prin lipsa de strategie şi prin limbaj suburban, a coborât partidul la 13 procente în sondaje, oferind însă şi soluţii: nouă propuneri menite, spun ei, să readucă PNL în prim-planul vieţii politice. Obiectivele dizidenţilor liberali sunt întoarcerea spre electorat, recâştigarea încrederii populaţiei şi încetarea ostilităţilor din interiorul partidului.

La rândul său, Valeriu Stoica a reclamat că în ultima perioadă conducerea partidului încearcă să manipuleze organizaţiile din teritoriu. Mai mult, spune Stoica, liderii PNL dau dovadă de lipsă de profesionalism şi de onestitate.

Mona Muscă a subliniat importanţa unei reîntoarceri a PNL spre electorat, pentru a reface încrederea atât de greu obţinută, dar şi anularea sancţiunilor la nivel local şi central în partid. Ea crede că partidul din care face parte este în pericol de a rămâne pe tuşă şi să moară încet, precum PNŢCD, dacă membrii formaţiunii nu vor fi de acord cu planul de refacere propus.

„Un partid nu se conduce cu excluderi şi suspendări. În primul rând trebuie să facem pace între noi. Vreau un singur lucru, democraţie, dezbateri şi dialog. Au fost excluderi de preşedinţi de filială, de primari ai noştri.”

Într-o emisiune televizată ulterior declaraţiilor, Mona Muscă a spus că nu se consideră o disidentă în propriul partid. Atât ea, cât şi Stolojan şi Stoica au făcut doar nişte observaţii „când s-au luat decizii greşite de către conducerea PNL. Asta nu înseamnă disidenţă. Nu am contestat conducerea, ci strategia”, a explicat deputatul liberal.

Şi Theodor Stolojan şi-a continuat discursul mediatic în faţa cemerelor de luat vederi. Actuala conducere a partidului „se războieşte cu cei dinăuntru”, a afirmat Stolojan, adăugând că „dacă Alianţa nu va rezista, atunci PNL va avea o soartă foarte grea”.

Pe de altă parte, Stolojan a declarat că principala cauză a pierderii credibilităţii cu care se confruntă PNL este inconsecvenţa de la guvernare. Desele atacuri pe care Băsescu le porneşte la adresa premierului Tăriceanu sunt justificate de neimplicarea şi inconsecvenţa acestuia. A fost nevoie ca preşedintele să facă o vizită la sinistraţi, pentru ca şi Tăriceanu să se implice în acest sens.

„E corect să-i arăţi cuiva că greşeşte”, iar prilejurile au fost multe în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu. Din cauza lui Alianţa nu a putut realiza alegeri anticipate, în lupta împotriva corupţiei el a intervenit total nepotrivit pentru cineva care se afla sub anchetă penală, iar Irakul este un alt exemplu de greşeală, a mai adăugat Stolojan.

Acuzaţii reacţionează

Tabăra vizată de criticile celor trei dizidenţi liberali a răspuns la fel de virulent acuzelor. Folosind mitul intervenţiei din exterior, Norica Nicolai crede că la baza demersului stau forţe din afara partidului.

Liderul PNL Bucureşti, Ludovic Orban, spune că nu e normal ca Stoica şi Stolojan să nu discute mai întâi în interiorul partidului înainte să „spele rufele în public”.

Iar purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, susţine că cei trei ar fi trebuit să urmeze calea statutară a prezentării problemelor.

La rândul său, Puiu Haşoti este nemulţumit că trio-ul dizident s-a exprimat direct în faţa presei.

De altfel, liderul PNL din Senat al grupului spune că cele mai dure atacuri au fost lansate din interiorul partidului, iar aceste critici – dure ÅŸi nejuste, spune el, ar fi contribuit la scădrea partidului în sondaje.

Pe de altă parte, liderul liberal neagă că ar fi fost şi altcineva sancţionat în partid în afară de Cristian Boureanu. Puiu Haşoti a adăugat că PNL este un partid democratic, tolerant şi deschis la dialog, nu aşa cum era pe vremea când în fruntea sa se afla contestatarul de azi, Valeriu Stoica. Atunci, 80% dintre organizaţii aveau o conducere interimară.

Valeriu Stoica, un model politic depăşit

Preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor are şi el un răspuns pentru afirmaţiile celor trei. Olteanu consideră că problemele partidului sunt mult prea dezbătute în exterior şi prea puţin în interior.

Cei trei dizidenţi spun că nu se respectă programul de guvernare, ceea ce nu este adevărat – spune Olteanu. Cât despre Valeriu Stoica, acesta este „un model depăşit”, în viziunea preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar a recunoscut meritele politice ale Monei Muscă.

Revenind la Tăriceanu, un eventual eşec al acestuia ar însemna o cădere în sondaje pentru PNL, însă Bogdan Olteanu îl susţine, deoarece aderă la aceleaşi idei politice.

Marţi, 18 iulie

Viceliderul liberal Dan Radu Ruşanu şi-a ales altă victimă. El a ţinut să reamintească opiniei publice într-un comunicat că unul dintre actualii dizidenţi, Valeriu Stoica, a fost obligat de partid să renunţe la postul de preşedinte al PNL, contrar declaraţiilor lui Stoica, făcute la diverse emisiuni, că s-ar fi retras de bunăvoie din fruntea partidului în 2002.

Ruşanu susţine că, de fapt, acesta a pierdut sprijinul majorităţii membrilor Biroului Executiv de atunci şi ai Delegaţiei Permanente, „din cauza atitudinii sale dictatoriale”.

Ruşanu susţine că, luni la rând, Valeriu Stoica nu a reuşit să-şi impună nici o decizie sau hotărâre în Birou şi în Delegaţia Permanentă, iar apoi, a refuzat să convoace Biroul Executiv pentru că pierduse puterea în acest organism de conducere al PNL.

Iar mai târziu, în septembrie 2002, când Valeriu Stoica a candidat din nou pentru funcţia de lider de grup al deputaţilor liberali, a fost nevoit să facă faţă unei noi înfrângeri.

Antena 3

Adauga un comentariu

*