Primarul municipiului Bacau ne indatoreaza pentru a-si creste faima in judet. 22 de comune si Onestiul vor beneficia de cele 5 milioane de euro pe care noi ii vom da inapoi cu dobanda.
Romeo Stavarache a semnat acordul de imprumut cu reprezentantul BERD in valoare de cinci milioane de euro. Suma reprezinta partea ce revine municipiului Bacau in proiectul depozitului ecologic.
Diferenta pana la 20 de milioane, cat reprezinta valoarea totala a proiectului, va fi asigurata prin fonduri ISPA. Dobanda va fi de 4 la suta, una des practicata de catre institutia financiara europeana, termenul de rambursare fiind de 10 ani, cu incepere din 2009.
Din acesti bani va fi inchis actuala rampa de gunoi a municipiului, se va construi noul depozit, vor fi amenajate punctele de colectare in cele 22 de localitati beneficiare din judet si se vor achizitiona utilaje si echipamente necesare investitiei, dar primarul vrea sa cumpere chiar in toamna aceasta si 13.000 de containere de gunoi si „vehicule de curatenie pentru strazile din Bacau”.
Tot din cele 20 de milioane se va plati studiul pentru inca un depozit ecologic foarte mare, care va deservi, teoretic, partea din judet care nu este acoperita de cel din Bacau. Pare o „afacere” buna pentru Bacau, insa ne intrebam…
…de ce platim asa mult?
In repetate randuri, primarul Stavarache a promis bacauanilor ca va aduce bani europeni pentru investitii si nu va impovara orasul.
Si totusi, suntem pusi in fata unui fapt implinit cu consecinte directe asupra noastra, a tuturor. Ni se poate spune ca proiectele ISPA prevad ca obligatie expresa o coparticipare financiara din partea beneficierilor. Foarte bine! Se putea gasi si o alta sursa de bani, care macar sa reduca ponderea celei locale? Cu siguranta!
De exemplu, Primaria Piatra Neamt participa cu doar 2,3 milioane de euro la construirea unui depozit comparabil cu cel din Bacau. Insa acolo au venit bani si de la Guvernul Danemarcei si, atentie!, de la Guvernul Romaniei. Bravo, domnu’ primar Gheorghe Stefan, ati stiut sa trageti inca o data spuza pe turta nemtenilor!
Dar cei mai destepti au fost ardelenii din judetul Mures, care au gasit un investitor privat dispus sa construiasca un asemenea depozit din fondurile proprii.
Mai mult chiar, adminstratiile locale sunt actionari (minoritari, ce-i drept) la societatea care adminstreaza depozitul. Mai sunt si alte aspecte care ne obliga si la alte interogatii, ca de exemplu…
… de ce noi platim si altii iau degeaba?
Daca noi dam cinci milioane de euro, cele 22 de localitati beneficiare nu dau niciun leu. E drept ca vor plati pentru gunoiul care il vor aduce in Bacau, insa chiar asa „moca” sa-si rezolve o problema foarte urgenta si foarte costisitoare?
Urgenta pentru ca, pana in 2009, administratiile locale sunt obligate sa rezolve problema colectarii si depozitarii deseurilor potrivit reglementarilor europene. Iar Bacaul le face un cadou de mare pret!
E drept ca Romeo Stavarache a recunoscut ca acest depozit este o modalitate foarte buna de a aduna in jurul sau primarii din viitoarea Zona Metropolitana. O miscare cu schepsis politic care ii va aduce, pe langa notorietate, si ascendent asupra omologilor sai. Pe de alta parte, depozitul nu va fi gestionat de administratia publica bacauana, ci va fi dat unei firme private spre administrare, firma care va plati o redeventa catre Consiliul Local.
Cica asa vor europenii. Pai, daca tot e vorba de un patron care va scoate bani din depozit, de ce n-am facut ca muresenii si nu l-am pus pe patron sa bage el bani in afacere? Cam multe intrebari pentru o singura tema.
Daniela MORAR
si mai sunt intrebari , din pacate nimeni nu vrea sa le puna si mai presus de toate nu vrea primarul sa raspunda.una din intrebari e cat are el de castigat de se agita asa ca un „pepsi rasuflat”?(ca eu unul nu cred ca a facut ceea ce a facut doar ptr capital politic, ptr ca ptr oras a facut ceva rau)