Economia Onestiului a cazut in gropile tranzitiei

Declinul industriei onestene, accentuat de problemele marilor unitati de pe Platforma Petrochimica Borzesti, in special Rafo si Carom, nu a putut fi stopat, in ciuda numeroaselor tentative de a cauta solutii viabile.

Asa cum era de asteptat, forumul “Onestiul incotro ?”, de la inceputul lunii trecute, la care au participat reprezentantii tuturor autoritatilor locale si judetene, nu a avut nici un efect vizibil pana in prezent, in ciuda declaratiilor sforaitoare ale politicienilor. Onestenii nu se asteapta ca politicienii sa faca mare branza pentru oras sau pentru judet, intrucat asemenea intruniri au mai avut loc si anii trecuti, fara niciun rezultat palpabil. Doar lozincile, sloganurile si promisiunile pompoase au ramas de pe urma acestor intalniri.

Executivul local e in plin progres

Curios este si faptul ca executivul local refuza sa recunoasca dimensiunile declinului economic, desi onestenii se plang ca traiesc din ce in ce mai rau. “Nu suntem in colaps, ci in plin progres, dar cu urcusurile si coborasurile tranzitiei”, este de parere primarul Emil Lemnaru.

Insa progresul vazut de primar nu este resimtit deloc de onesteni, care isi doresc un nivel de trai mai ridicat. Iar coborasurile sunt vazute de cetateni ca fiind, de fapt, caderi rapide in gropile tranzitiei.

“Orasul nu merge, societatile nu merg, iar noi observam zilnic acest lucru: se consuma din ce in ce mai putina apa si se aduna din ce in ce mai putin gunoi – sustine Cornel Fantana, administratorul unic al grupului de firme Onedil, furnizoare ale serviciilor de apa-canal si salubritate.

Salariatii sunt din ce in ce mai putini, numarul somerilor creste mereu, iar copiii nostri pleaca prin strainatate si nu se mai intorc. Investitorii nu vin, iar Onestiul a ajuns sa fie insularizat; parca avem ciuma. Ne-a fost intors spatele, dar nu cred ca orasul merita aceasta soarta”.

Alte voci arata ca declinul nu este limitat doar la industrie, ci este inregistrat si in alte sectoare de activitate.

“Nu e vorba numai de Platforma; avem probleme la toate nivelurile, inclusiv in privinta invatamantului sau pensionarilor”, afirma Vasilica Udrea, liderul sindicatului de la Carom.

“Veniturile sunt in scadere, iar somajul este in crestere”, sustine si Valerian Vreme, consilier judetean si presedinte al PNL Onesti.

Parerile onestenilor sunt confirmate de datele statistice, care arata ca a crescut numarul falimentelor inregistrate la Onesti, au scazut veniturile la bugetul local si a crescut semnificativ numarul somerilor.

Investitorii cer facilitati

Cea mai importanta solutie pentru iesirea din criza este considerata atragerea investitorilor catre Onesti, mai ales a celor din strainatate.

In acest sens, primarul Emil Lemnaru a contactat sectiile economice ale tuturor ambasadelor straine din Romania, carora le-a pus la dispozitie noul catalog de prezentare a municipiului Onesti.

Primul pliant contine date generale legate de municipiu, iar cel de-al doilea prezinta pe larg economia Onestiului si oportunitatile de afaceri.

Primarul Emil Lemnaru ne-a declarat ca mai multe ambasade s-au aratat deja interesate si isi vor trimite reprezentantii sa viziteze Onestiul.

Insa atragerea investitorilor este direct legata de alte doua aspecte importante: facilitatile acordate si infrastructura existenta in zona.

Din pacate, Onestiul sta prost la ambele capitole. Drumurile sunt intr-o stare deplorabila, iar soseaua care face legatura cu sudul tarii, Adjud-Onesti, nu a mai fost reparata de 16 ani de zile. Nici principalele facilitati pe care si le doresc investitorii, scutirile de taxe si impozite, nu pot fi acordate pe plan local decat intr-o masura foarte mica.

Primul mare investitor care si-a anuntat deja intentia de a se muta la Onesti, in cazul in care s-ar acorda facilitati, a fost omul de afaceri Costel Casuneanu, care isi are sediul central in comuna Oituz, unde nu este suficient de multumit de colaborarea cu autoritatile locale.

O solutie in privinta facilitatilor a fost propusa de Valerian Vreme, aceasta vizand infiintarea unui parc industrial in zona Platformei Petrochimice, axat pe industria chimica si petrochimca. Valerian Vreme este convins ca un parc industrial ar putea beneficia de facilitati nationale, acordate de autoritatile centrale, de la Bucuresti, si ar atrage mai multi investitori.

Tot ca facilitate este considerata si acordarea unor terenuri celor care doresc sa investeasca la Onesti, insa municipalitatea nu dispune de asa ceva.

Recent, primarul Emil Lemnaru a incercat sa preia un teren de aproximativ 25 de hectare, apartinand de Carom, in contul datoriilor pe care aceasta societate le are la bugetul local, insa tentativa a esuat, ca urmare a situatiei juridice actuale a combinatului, care este in faliment.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*