Consilierul prezidenţial Theodor Stolojan, aflat joi într-o vizită la RAFO, a declarat că rafinăria este necesară economiei ţării şi că, pentru o asemenea companie, creditorii sunt interesaţi să găsească un aranjament, astfel încât datoriile mai vechi să poată fi achitate.
Stolojan a mai arătat că depolitizarea a dus la rentabilizarea activităţii economice, însă că pericolul de faliment nu a trecut. „Există o secure care stă să cadă deasupra rafinăriei. Dacă în ÅŸase luni nu se găseÅŸte o soluÅ£ie pentru datoriile vechi, RAFO intră în faliment fără nicio discuÅ£ie”, a adăugat Stolojan.
El a promis că îi va prezenta situaţia de la RAFO şi preşedintelui Traian Băsescu.
Situaţia patronatului Rafo Oneşti a devenit neclară în 2005 când vânzarea companiei de către fostul proprietar Balkan Petroleum către Calder-A nu a fost recunoscută oficial.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ar trebui să îşi dea acordul pe cererea de novaţie, depusă de Calder-A International B.V. asupra contractului de privatizare a rafinăriei băcăuane cu Balkan Petroleum (BkP).
Novaţia este o convenţie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie existentă, înlocuind-o cu o nouă obligaţie. BkP şi Calder-A International îşi dispută încă statutul de proprietar al Rafo. Calder-A susţine că este atât proprietar al rafinăriei Rafo, cât şi al rafinăriei Dărmăneşti.
În plus, Calder-A a depus la Ministerul Finanţelor o eşalonare a datoriilor bugetare de 300 milioane euro şi susţine că aşteaptă încă o decizie a guvernului în acest sens.