Victor Ponta susÅ£ine că expertiza de la dosarul RAFO – Carom, în care este acuzat Ovidiu Tender, nu vorbeÅŸte de un prejudiciu de 2.700 miliarde lei provocat statului, ci doar o pagubă 1.400 miliarde lei adusă firmei Carom.
Procesul lui Tender evoluează cu noi surprize
În timp ce instanţa discută prelungirea mandatului de arestare preventivă a omului de afaceri Ovidiu Tender, deputatul Victor Ponta a ieşit din sală pentru a spune presei că cele cinci volume ale expertizei contabile, finalizată în iulie 2006, nu vorbesc despre un prejudiciu de 2.700 de miliarde de lei vechi adus statului (APAPS), aşa cum au susţinut procurorii DIICOT, ci doar de o pagubă de 1.400 de miliarde lei vechi provocată firmei Carom, în care Ovidiu Tender a deţinut pachetul majoritar de 51 la sută acţiuni.
Reamintim judecătorul a suspendat procesul, duminică, în jurul orelor 16.00, la solicitarea apărătorilor lui Tender, până când procurorul Iulia Ciolcă urma să aducă expertiza contabilă efectuată de expertul Cristian Bejenaru, expertiză care ar trebui să demonstreze că prejudiciul este de 2.700 de miliarde de lei, aşa cum au susţinut până acum procurorii DIICOT.
Expertiza nu se află la dosar, iar instanţa a decis suspendarea judecării, astfel încât Ciolcă să meargă la Parchetul General şi să revină cu documentul.
După numai 10 minute, timp în care nu ar fi avut timp să ajungă la sediul DIICOT, în Parchetul General, Iulia Ciolcă s-a întors.
Discutarea pe fond a prelungirii mandatului de arestare preventivă s-a făcut după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a respins cererea de recuzare a procurorului.
Solicitarea fost înaintată de avocaţii lui Tender, deoarece aceştia consideră că procurorul Iulia Ciolcă a dovedit rea-credinţă, sâmbătă, când a cerut Baroului Bucureşti să numească un avocat din oficiu care să intre, duminică, la discutarea prelungirii mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Tender, în cazul în care avocaţii anagajaţi de omul de afaceri timişorean nu s-ar fi prezentat la tribunal.
Această cerere de recuzare s-a discutat, duminică, şi a fost respinsă.
În momentul difuzării acestei ştiri, în sală se discută pe fond, după două zile de amânări succesive, prelungirea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Tender. Reamintim că mandatul expiră duminică noaptea, în jurul orelor 24.00.
Ovidiu Tender este reprezentat la bară de profesorul Gheorghiţă Mateuţ, care s-a întors urgent de la Cluj, după ce instanţa i-a interzis deputatului Victor Ponta, sâmbătă, pentru a doua oară, să pledeze în favoarea omului de afaceri timişorean.
Refuzul judecătorului de a-l lăsa pe liderul tinerilor social-democraţi la bară se întemeiază pe Legea 280 din 2004, care precizează că avocaţii parlamentari nu pot reprezenta inculpaţii în instanţele inferioare, tribunale şi judecătorii, dacă aceştia sunt învinuiţi de anumite infracţiuni, printre care şi spălarea de bani.
Ponta a încercat zadarnic, însă, vineri şi sâmbătă, să convingă instanţa că legea se referă la discuţiile pe fond din dosar, şi nu la cele care au ca subiect mandatul.
Reamintim că duminică noaptea, la ora 24.00, expiră mandatul de arestare preventivă a lui Tender.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut vineri ca instanţa să amâne cu cel puţin 24 de ore judecarea prelungirii mandatului de arestare a lui Tender, pentru ca apărarea să poată analiza noua acuzaţie adusă omului de afaceri timişorean, după ce procurorii DIICOT au anunţat vineri înlocuirea uneia dintre încadrări, bancruta frauduloasă, cu cea de spălare de bani.
Numai că la termenul de sâmbătă, 29 iulie, avocatul Mateuţ nu a venit.
S-a prezentat, în schimb, Victor Ponta, la orele 12.00, când era programată discutarea prelungirii, deşi judecătorul îi explicaseră cu o zi în urmă că nu poate pleda din cauza Legii nr. 280 din 23 iunie 2004, pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care le interzice avocaţilor parlamentari să reprezinte inculpaţi în instanţele inferioare, judecătorii şi tribunale.
Ponta a insistat să intre la bară, dar instanţa a respins, iar, cererea sa.
Contactat de Tribunal, urgent, după ce s-a respins iar solicitarea lui Ponta de a intra la bară, avocatul Mateuţ i-a anunţat pe judecători că nu poate participa, sâmbătă, la discutarea prelungirii, deoarece se află la Cluj, având de rezolvat probleme personale. Dar, a spus Mateuţ, va fi prezent duminică.
Parchetul General a cerut arestarea preventivă a lui Tender deoarece omul de afaceri ar fi încercat să influenţeze un expert care lucra în dosarul RAFO-Carom. O instanţă a Tribunalului Bucureşti a aprobat mandatul de arestare a lui Ovidiu Tender, în 3 martie 2006, după ce i s-au prezentat stenogramele discuţiilor purtate între juristul uneia dintre firmele lui Tender, şi expertul numit în dosarul RAFO.
Ovidiu Tender, Marian Iancu ÅŸi Corneliu Iacobov sunt acuzaÅ£i de procurorii DIICOT că au constituit un grup de criminalitate organizată care avea ca scop obÅ£inerea de fonduri financiare frauduloase ÅŸi falimentarea societăţii Carom. Cei trei oameni de afaceri ar fi păgubit statul, în dosarul RAFO – Carom, cu aproximativ 2.700 miliarde de lei vechi.
Fulminanta carieră profesională ÅŸi politică a „Micului Titulescu”
Victor Ponta a fost asistentul lui Adrian Năstase la catedra de Drept Internaţional Public.
Potrivit unor declaraÅ£ii făcute chiar de actualul deputat Victor Ponta, „micul Titulescu” a intrat în Parchetul General în 1998, după numai doi ani ÅŸi jumătate de carieră. Pentru a-l propulsa la Parchetul General, ÅŸeful său, procurorul George Bălan, a folosit „o mică minciună”, cum spunea Ponta într-un interviu, pretinzând că tânărul necunoscut de atunci, pentru mass-media, are o experienţă de patru – cinci ani în domeniu.
În 4 aprilie 2001, Adrian Năstase, ajuns premier, l-a chemat pe Ponta la Palatul Victoria şi i-a oferit funcţia de şef al Corpului de Control al Guvernului.
În 2002, Ponta a intrat în PSD, şi a acces imediat la poziţia de lider al tineretului social-democrat, pe care o ocupă şi acum.
Ovidiu Tender a declarat, joi, 27 iulie, cu o zi înainte ca tânărul social – democrat să-ÅŸi facă apariÅ£ia în robă la Tribunal, că deputatul Victor Ponta „este unul dintre aÅŸii” pe care îi are în acest dosar.
ÃŽnainte de a intra, vineri, în sala de judecată, Ponta a declarat că omul de afaceri Ovidiu Tender, acuzat în dosarul RAFO – Carom, „este, din punct de vedere procedural, un om liber”.
NewsInRo
Comportamentul lui Ponta dovedeste pe deplin zicala:Aschia nu sare departe de trunchi.Nastase are dosar penal pentru coruptie,elevul lui iubit,Pona ii apara pe corupti.Ovidiu Tender este,alaturi de:Anastasiu,Ioan Alexandru,Iofcea,Dumitrescu,Rosca si altii vinovati de devalizarea Caromului.Ei s-au imbogatit,muncitorii i-au sustinut,Caromul a devenit falit,iar ei au ramas pe drumuri.Saraca minte omeneasca.