Oficialii de la serviciul de stare civila a primariei bacauane au declarat ca “anul trecut peste 4900 de tineri au spus “da†in fata ofiterului de stare civila. Apreciem – au continuat aceleasi surse – ca in lunile cind posturile religioase ii tin departe de mariaj bacauani, media celorlalte luni, a cununiilor civile se apropie si chiar depaseste cifra de 200.
Dar cu certitudine virful graficului anual, in ceea ce priveste infiintarea noilor familii, este atins in luna august, in momentul in care bacauanii plecati in Italia, Spania, Portugalia sau Germania, vin acasa in concediu.
Spre exemplu in august 2005 s-au oficiat peste 330 de casatoriiâ€.
Anul trecut, din cifrele puse la dispozitie de specialisti, se pare ca a fost mult mai propice pentru intemeierea unei famili. In 2005 numarul total al celor care s-au casatorit in municipiul Bacau a fost de peste 1730 de cupluri, in vreme ce la nivelul judetului, acelasi indicator demografic a sarit de 4900 de casatorii oficiate legal.
In acest an, numarul tinerilor insuratei care au ajuns in fata ofiterului de stare civila in primele cinci luni este de aproape 1350 de cupluri, din care aproape 50% numai in municipiul Bacau.
Dar daca stranieii care muncesc de ani buni peste hotare, in ideea de a obtine confortul material mult dorit, se insoara odata ajunsi in tara, tot la fel de bine mare parte dintre cei casatoriti deja, divorteaza din diferite motive.
Divortul apare si in cazul familiilor sarace, care nu au putut face fata tranzitiei romanesti ce pare ca nu are sfirsit.
Datele contabilizate de statisticieni arata ca anul trecut in judet, s-au inregistrat peste 1420 de divorturi, ceea ce procentual inseamna ca la o mie de locuitori, doi dintre ei au ales calea destramarii mariajului avut.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Situatia este cu atit mai alarmanta cu cit, in primele cinci luni ale lui 2006, divorturile declarate legal (peste 800- n.n.) tind sa depaseasca 70 de procente din numarul casatoriilor oficiate cu acte in regula. (Florin NISTORESCU)