Reducerea numărului de secretari de stat de la 82 la 52 se află pe ultima sută de metri, dar declaraţiile de până în acest moment ale miniştrilor, contabilizează doar vreo 20 de demnitari care urmează să plece.
În restructurarea trâmbiţată de politicieni intră şi posturi deja vacante, cum este cel de la Ministerul de Finanţe sau de la Sănătate. Astfel, de la ministerul condus de Nicolăescu nu va mai pleca niciun demnitar, iar de la Finanţe va pleca doar un singur secretar de stat, cel mai probabil Alice Bâtu (PNL).
Alte ministere susţin că nu au posturi de restructurat. În această situaţie se află, deocamdată, Justiţia şi Afacerile Externe. Ministrul Justiţiei ar fi cerut să rămână cu toate cele trei posturi. Totodată, şi ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şi-ar fi exprimat dorinţa de a păstra schema actuală, cu şase secretari de stat şi doi subsecretari.
MIE va reduce postul secretarului de stat Istvan Csutak, de la UDMR, care se ocupa de fondurile pre-aderare, iar Berceanu renunţă la un liberal, Septimiu Buzasu.
Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a declarat, marţi, pentru Newsin, că la Ministerul Culturii şi Cultelor va trebui să renunţe fie la Virgil Niţulescu, secretar de stat de la PNL, fie la Ioan Onisei de la PD.
Ministerul Economiei va rămâne fără două posturi de secretari de stat pentru producÅ£ia de apărare – Octavian Bâgiu (PNL) ÅŸi pentru petrol ÅŸi gaze – Viorel Crecană (PD), precum ÅŸi la subsecretarul pentru comerÅ£ exterior – Nicolae Buzdun (PNL), a declarat pentru NewsIn, ministrul Economiei CodruÅ£ ÅžereÅŸ, care a precizat că restructurarea l-ar putea atinge ÅŸi pe Bogos Zsolt (UDMR).
Şeful Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), liberalul Tudor Chiuariu, Cristian Cărăuşu, membru PNL şi Dan Petrescu, apolitic sunt cei trei secretari de stat din cadrul Cancelariei Primului Ministru, care va fi eliberat din funcţie în urma restructurării, a declarat, marţi, pentru NewsIn, şeful Cancelariei, Aleodor Frâncu.
Ministerul Muncii renunţă la două din cele ÅŸase posturi de secretar de stat, deÅ£inătorii acestora rămânând doar preÅŸedinÅ£i ai instituÅ£iilor pe care le conduc în prezent – este vorba de preÅŸedintele AgenÅ£iei NaÅ£ionale pentru Ocuparea ForÅ£ei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, ÅŸi preÅŸedintele Casei NaÅ£ionale de Pensii (CNPAS), Mihai Åžeitan.
Miniştrii Apărării, Educaţiei, Comunicaţiilor nu au precizat încă care va fi postul la care se va renunţa, iar m inistrul de Interne, Vasile Blaga, este în concediu.
Varianta iniţială a lui Tariceanu îi viza pe patru din cei opt secretari şi subsecretari de stat din Ministerul Afacerilor Externe, câte unul de la Integrare, Mediu, Cultură, Justiţie, Apărare, Agricultură, Transporturi, Sănătate şi Educaţie. Pentru Ministerul de Finanţe, Tăriceanu dorea renunţarea la doi dintre cei cinci.
Totodată, premierul propunea ca la Ministerul AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor să rămână patru secretari de stat din ÅŸapte, la Ministerul Muncii – trei din ÅŸase, la Ministerul Economiei – trei din ÅŸapte, iar la Ministerul ComunicaÅ£iilor, unul din doi. Secretariatul General al Guvernului urma să rămână cu patru dintre cei ÅŸase secretari de stat, iar Cancelaria primului-ministru pierdea jumătate.
Lista anunţată va suferi modificări, din cauză că trebuie pusă în acord cu algoritmul politic stabilit, potrivit căruia PNL va rămâne cu 19 posturi, PD cu 14, UDMR cu 7, iar PC cu 6. Conducerea fiecărui partid va avea, deasemenea, un cuvânt de spus în privinţa oamenilor de care se va dispensa.
Restructurarea se va realiza efectiv spre sfârşitul acestei săptămâni, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.
Newsin