Mona Musca a recunoscut colaborarea cu Securitatea

Deputatul PNL Mona Muscă a declarat joi că i s-a părut firesc să semneze un angajament cu Securitatea pentru “siguranţa studenţilor străini şi a României”, dar a negat că ar fi dat note informative securităţii, în ciuda unui document care arată contrariul, prezentat chiar de ea, într-o conferinţă.

“N-am ezitat să semnez un angajament cu Securitatea, strict pe această problemă, adică, siguranţa studenţilor străini şi a statului român în raport cu ei. Acest lucru mi s-a părut normal pentru că atunci orice persoană din România era obligată să dea informaţii despre cetăţenii străini. Era o obligaţie a tuturor”, a explicat Mona Muscă contextul colaborării sale cu Securitatea.

Deputatul a mai recunoscut că nu s-a gândit că ar fi putut refuza să semneze angajamentul respectiv. “Nu cred că în acest context (toţi cetăţenii români erau obligaţi să informeze securitatea şi miliţia despre cetăţenii străini, n.r.), un refuz al meu era normal. Nu era o colaborare prin care să-ţi pârăşti vecinul”, a spus ea.

Fostul ministru al culturii a recunoscut totuşi că a fost “pusă pe gânduri” când ofiţerul de Securitate i-a cerut să dea informaţii cu numele conspirativ “Dana”.

Muscă a negat însă că a folosit vreodată acest nume şi că a semnat cu el note către poliţia politică. Deputatul PNL a prezentat apoi unica filă din dosarul său de reţea, care conţine un tabel cu materiale informative furnizate de sursa Dana.

Muscă susţine că nu a dat niciodată înscrisuri şi că, cel mai probabil, pentru a-şi justifica activitatea, ofiţerul respectiv, Eugen Lăcătiş, fie a centralizat informaţiile pe care asistenta universitară de atunci le dădea, după spusele proprii doar conducătorilor instituţiei de învăţământ, fie a inclus în acel dosar caracterizările anuale, pe care, ca profesoară, era obligată să le facă fiecăruia din studenţii săi şi să le depună la Rectorat.

Mona Muscă a venit în apărarea proprie cu argumentul că în ciuda filei din dosarul de reţea, în cel de-al doilea, superiorul ofiţerului respectiv se plânge că “Dana”, nu a manifestat interes pentru munca informativă. Este motivul, a susţinut Mona Muscă, pentru care Securitatea nu a mai fost interesată destul de repede de colaborarea cu ea.

În ceea ce priveşte conţinutul informaţiilor date de Muscă, pe atunci Monica Nicoară, acestea se refereau la conflicte interconfesionale şi interetnice între studenţi. Actualul deputat susţine că ar fi dezamorsat pe atunci câteva conflicte, mai precis trei, între arabi şi iranieni sau între greci şi ciprioţi şi o chestiune legată de un student cu probleme emoţionale. “Mi s-a spus că toţi profesorii dădeau informaţii de genul acesta”, a spus Muscă, care a susţinut că studenţii veneau la ea să o informeze de aceste tensiuni, nu invers.

“A fost o chestiune la care eu n-am participat direct”, a răspuns deputatul unei întrebări din partea presei legată de repercursiunile pe care păreau că le au acţiunile sale. “A fost o chestiune banală, o angajare profesională a mea”, a explicat apoi de ce nu a recunoscut mai înainte aceste evenimente.

Muscă a mai povestit cum, când a venit la Bucureşti prin anii 80, un alt ofiţer a încercat să o racoleze, dar a refuzat pe loc.

În plus, Muscă susţine că tot atunci era prietenă bună cu soţia lui Alexandru Bârlădeanu, un disident din interior al lui Ceauşescu, şi că i se pare nefiresc că nu a fost urmărită şi atunci, mai ales că a ajutat-o pe aceasta să ascundă câteva lucruri.

Fostul lider PNL a transmis câteva lucruri şi rivalilor ei. Ea a spus că se va bate pentru sine, că transparenţa este singura ei armă şi că cea care trebuie să judece aceste fapte este opinia publicaă.

Muscă a pledat pentru desecretizarea tuturor dosarelor de siguranţă naţională şi pentru abordarea acestei probleme cu maximă transparenţă, pentru “a nu risca să fim puşi la un loc cei care au făcut poliţie politică cu ceilalţi”.

Mona Muscă a declarat cu o zi în urmă, când a „venit val-vârtej la CNSAS” pentru a-şi vedea dosarul de securitate, că nu a făcut nicio secundă din viaţa sa poliţie politică. Fostul ministru al Culturii a susţinut că alţii dădeau note despre ea, nu invers şi că notele informative găsite în dosarul său de urmărit o onorează. Miercuri, Muscă nu a răspuns însă întrebărilor insistente ale ziariştilor dacă a colaborat în vreun fel cu Securitatea sau dacă a avut angajament.

Tot atunci, ea a mai spus că această campanie împotriva sa, „o mare porcărie”, a fost demarată pentru că buna sa imagine deranjează pe alţii, şi pentru că nu face parte din nici un grup de interese economice, dintr-o gaşcă politică sau chiar pentru că locuieşte într-un apartament la bloc.

Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, publicat joi, Mona Muscă a recunoscut că dădea informări despre studenţii străini când lucra la Universitatea Timişoara, însă nu Securităţii, ci conducerii instituţiei, prodecanului, sau altor cadre didactice.

Subiectul unei eventuale colaborări cu Securitatea a Monei Muscă nu este însă nou. Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a fost unul dintre cei care a afirmat de mai multe ori că Mona Muscă ar fi fost informator al Securităţii. Dinescu a spus la mai multe emisiuni televizate că „Mona Muscă s-a spovedit la mănăstirea Secu”.

Cea care a readus în discuÅ£ie aceste speculaÅ£ii a fost deputata PIN, Lavinia Åžandru. Lavinia Åžandru a susÅ£inut, marÅ£i, că a aflat de dosarul Monei Muscă, (trimis recent la CNSAS în lotul de dosare declasificate ca urmare a hotărârii CSAT, n.r.), întrebându-se de ce aceasta nu a venit în Deltă. „M-am interesat personal la CNSAS pentru că am vrut să ÅŸtiu de ce nu a venit Mona Muscă la acÅ£iunea ecologistă din Deltă.

Aşa am aflat că la CNSAS a ajuns dosarul de informator al Monei, dosar care face parte din lotul celor 29. Informaţia o am din CNSAS.

ÃŽmi pare rău pentru Mona, eu o admir foarte mult”, a declarat Lavinia Åžandru pentru NewsIn. Potrivit unor informaÅ£ii publicate de presa centrală miercuri, Mona Muscă ar fi dat informări despre studenÅ£ii străini pe când lucra la Institutul de Lingvistică din TimiÅŸoara ÅŸi avea numele de cod „Eva”.

Newsin

Adauga un comentariu

*