Se construiesc 7 centrale de cartier

Dupa ce Consiliul Local Onesti a reusit sa contracteze imprumutul de 232 miliarde de lei vechi, de la Banca Tiriac, pentru care a garantat cu toate veniturile la bugetul local, in municipiu au inceput lucrarile, simultan, la toate cele 7 centrale de cartier, care trebuie sa fie gata pana la sosirea iernii.

Centralele sunt amplasate in strazile Pacii, Teilor, Victor Babes, Cuza Voda, Pajurei, Chimistului si Pinului, inlocuind 14 puncte termice din zona. Cea mai mare si mai costisitoare va fi centrala de pe strada Teilor, care va inlocui 6 puncte termice, va avea o capacitate termica instalata de 3 x 3.400 de kilowati (kw) si va costa peste 1,8 milioane de euro.

Celelalte centrale noi vor avea capacitati cuprinse intre 3 x 800 si 3 x 2.000 kw, iar costurile vor fi intre 0,27 milioane de euro si 1,4 milioane de euro.

Cele 7 centrale noi se vor adauga la restul de 14 centrale, construite in anii trecuti, si se bazeaza pe strategia de termoficare stabilita de legislativul local in 2003. Pana acum, cele 14 centrale de cartier au functionat in paralel cu CET Borzesti, insa centrala mare a fost oprita definitiv anul acesta, de la 1 aprilie, iar incepand din aceasta iarna, Onestiul va fi incalzit doar de cele 21 de centrale de cartier (14 mai vechi si 7 noi).

“Speram sa le terminam pana la iarna, motiv pentru care se lucreaza intens la toate cele 7 centrale – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Deocamdata avem bani suficienti pentru lucrari; mai trebuie sa primim vreo 10 miliarde de la Guvern, pentru modernizari”.

Cand noile centrale vor fi gata, aproape tot municipiul va fi asigurat cu energie termica, inclusiv cartierul “Dalas”, pentru care s-au gasit solutii. A mai ramas descoperit doar cartierul “Mal”, unde nu va fi amplasata nicio centrala de cartier.

“Din circa 2.500 de apartamente, acolo au mai ramas doar vreo 60 fara incalzire – a precizat primarul Emil Lemnaru. Ceilalti au apelat ca centrale individuale, iar putinii care au mai ramas vor trebui sa se descurce pe cont propriu; n-aveam cum sa construim o centrala de cartier doar pentru 60 de apartamente”.

Conducerea SC Termon SRL, furnizorul de energie termica la Onesti, a precizat ca solutia cu centrale de cartier este totusi provizorie, urmand ca in anii viitori sa se construiasca o noua centrala in cogenerare, similara cu CET Borzesti, dar mai mica, mai moderna si mai profitabila. In plus, se va trece la distributia pe orizontala si la contorizarea individuala.

“Am prevazut acest lucru si pentru iarna care vine, cand circa 1.000 de apartamente vor fi contorizate individual – ne-a mai spus primarul Emil Lemnaru. Noi dorim ca toate apartamentele sa fie contorizate individual, dar, deocamdata sunt posibilitati doar pentru 1.000”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*