Profesorii, invatatorii si educatorii isi fac bagajele si pleaca in strainatate pentru a lucra in domenii mai bine platite sau chiar pentru a munci in domeniul in care s-au pregatit.
Numarul profesorilor care primesc un raspuns pozitiv la solicitarile de concediu fara plata este in continua crestere, pentru ca acestea pot fi depuse oricand.
„In ultima perioada au fost aprobate 20 de concedii fara plata pentru 12 luni si unul partial, pana in luna octombrie. Solicitantii sunt din randul tuturor cadrelor didactice: educatori, invatatori si profesori; dascali din mediul rural cat si din cel urban”, a spus Mirela Berza, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (I{J) Bacau.
Pentru a i se aproba concediul fara plata, un dascal trebuie sa indeplineasca o singura conditie si anume sa nu mai fi primit un astfel de concediu in ultimii zece ani. Numarul profesorilor care au cerut concediu fara plata este de-a dreptul ingrijorator, sansa de a se intoarce la catedra fiind aproape minima.
Unii dintre ei, cu precadere tinerii, au plecat sa munceasca in strainatate, chiar si la cules de capsuni in Spania.
Numai cateva zile de lucru acolo echivaleaza cu salariul unui debutant in invatamantul romanesc pe o luna.
Locul unde ar trebui trecute motivele care i-au determinat sa ceara concediul pe un an de zile este completat cu motive personale. Din cand in cand, concediul este motivat cu burse si studii in strainatate.
Nici valul solicitarilor venite din partea elevilor care doresc sa studieze in tara in care parintii lor muncesc nu conteneste.
Realitate. Tot mai multi elevi bacauani aleg sa-si urmeze parintii in strainatate. O parte dintre ei isi continua studiile acolo. Cei mai multi dintre ei provin din 31 de unitati de invatamant din judetul Bacau. Acest lucru se arata intr-un studiu realizat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bacau.
Scopul proiectului „Ajuta-te singur!” este acordarea unei asistente specializate, mediata de diriginti in vederea constientizarii elevilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate a responsabilitatilor ce le revin.
„Este o forma prin care parintii au grija de copii, pentru ca isi doresc sa-i supravegheze in tara in care muncesc” este de parere psihologul Ruxanda Iosipescu, directorul Centrului de Asistenta Psihopedagogica.
Conditiile socio-economice actuale din tara noastra duc la separarea temporara, pe o perioada de timp mai mare sau mai mica, a unui parinte sau chiar a ambilor parinti prin plecarea acestora la munca in strainatate. Relatia dintre parinte si copii se raceste, iar o consecinta a acestei rupturi ar fi disfunctionalitatea in procesul de crestere si educare a copilului”.
R. ANDRICI