Modificari in Codul Muncii

Modificarile aduse Codului Muncii cuprind precizari in ceea ce priveste modalitatea de informare si consultare a salariatilor atunci cand se fac concedieri colective, menite sa rezolve neîntelegerile ce apar între patronate si sindicate.

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Muncii, care vizeaza eliminarea deficientelor semnalate în Raportul de monitorizare al Comisiei Europene.

Principalele modificari cuprinse în acest proiect de act normativ au în vedere alinierea la legislatia comunitara a prevederilor referitoare la procedura concedierilor colective, contractul individual de munca pe durata determinata, contractul individual de munca cu timp partial si principiul remunerarii egale.

Noul Cod al Muncii diminueaza neîntelegerile între patronate si sindicate si scurteaza acest proces. Modificarile propuse au fost cerute de Uniunea Europeana pentru “aplicarea ad literam a unor directive care nu au fost aplicate ca atare cand s-a facut Codul Muncii”.

Contracte cu… timp parÅ£ial

O alta modificare importanta vizeaza contractele de munca cu timp partial, care pana acum nu puteau fi încheiate pentru o activitate sub doua ore zilnic sau 10 ore saptamanal. Acum se va putea lucra cu contract individual, indiferent cat de scurt, o ora pe zi sau şapte ore pe saptamana.

Situaţii de acest gen exista, oamenii lucreaza pe un proiect si nu puteau avea contract individual de munca cu timp parţial.

Cele mai multe modificari aduse Codului Muncii sunt în general „pur tehnice”, de precizare foarte clara a termenilor racordaÅ£i la legislaÅ£ia europeana si, în al doilea rand, au fost explicitate problemele legate de concedierile colective si de timpul de lucru. Patronatele nu au transmis înca poziÅ£ia lor, dar se spera ca vor accepta noile prevederi.

“Tuturor salariaţilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la plata egala pentru munca egala sau pentru munca de valoare egala, dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie împotriva concedierilor nelegale”, se precizeaza în proiectul de act normativ.

Anterior încheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectata în vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele principale pe care intenţioneaza sa le înscrie în contract sau sa le modifice.

Concedierea colectiva

Proiectul legislativ precizeaza ca, prin concediere colectiva se întelege încetarea contractelor individuale de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului, într-o perioada de 30 de zile calendaristice, a unui numar de cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100.

De asemenea, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului masuri în vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediaţi, într-un termen de cinci zile calendaristice de la data primirii notificari.

Angajatorul are obligatia de a raspunde în scris si motivat la propunerile formulate, în termen de cinci zile calendaristice de la primirea acestora.

În situatia în care, ulterior consultarilor cu sindicatele, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica în scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.

Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a notificarii sindicatului la aceeasi data la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a forţei de munca, Conform modificarilor aduse Codului Muncii, angajatorii sunt obligaţi sa informeze salariaţii angajati cu contract individual de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca în conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

Salariatii care lucreaza de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele în care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15 la suta din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte.
D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*