Hotdogii pot cauza mutaţii genetice, cunoscute pentru a fi responsabile de diferite tipuri de cancer, afirmă un studiu efectuat de Centrul medical al Universităţii din Nebraska, relatează AFP.
Studiul efectuat de cercetătorul şi chimistul Sidney Mirvish a testat capacitatea mutagenă a cârnăciorilor din hotdogi.
„Am extras din hotdogi o soluÅ£ie apoasă purificată la care am adăugat nitriÅ£i pentru a obÅ£ine o substanţă concentrată în nitrosamin”, a explicat chimistul.
El a precizat că se ştie deja, fără să fi dovedit, că nitrosaminul, rezultat din contactul nitriţilor utilizaţi pentru conservarea alimentelor cu diverse amine provenite din descompunerea cărnii, este capabil să altereze materialul genetic şi să conducă la cancere.
În cazul studiului, extrasul apos a fost pus în contact cu o bacterie, salmonela, care a suferit imediat o mutaţie importantă a codului său genetic.
„Capacitatea mutagenă a soluÅ£iei de nitrosamin purificată după adăugarea nitriÅ£ilor ar putea ajuta la explicarea legăturii dovedite între consumul de produse din carne conservate cu nitriÅ£i ÅŸi cauza cancerelor de colon”, indică studiul.
Profesorul Mirvish înţelege să meargă şi mai departe şi să hrănească şoareci cu extrasul apos din hotdog concetrat în nitriţi pentru a vedea dacă aceştia dezvoltă cancere de colon.
„Dacă vom arăta că metoda de fabricare a hotdogilor este periculoasă, poate se va schimba ceva”, a afirmat profesorul.
American Meat Institute (AMI), care reprezintă companiile ce procesează circa 70% din carnea din SUA, a criticat rezultatele acestui studiu, care „nu reflectă în nici un caz realitatea fabricării hotdogilor”.
OrganizaÅ£ia denunţă gradul ridicat de nitrit utilizat în soluÅ£ia profesorului Mirvish, „mult mai mare decât în carnea tratată din zilele noastre”.
„Acest studiu nu poate fi folosit pentru a pune în chestiune siguranÅ£a” acestor produse, a indicat preÅŸedintele AMI, James Hodges, într-un comunicat.ROMPRES