Razboiul : ghid pentru neofiti

Asadar, doriti sa incepeti un razboi. Toata lumea poate incepe un razboi, dar ceea ce va trebuie este un inamic, intern sau extern. Fie vreti sa-i ocupati tara, fie el vrea sa v-o ia pe a dvs. Dar indata ce aveti un dusman, trebuie sa cumparati tot felul de arme: rachete, aruncatoare de mine, mitraliere, transportoare blindate, tancuri. Toate armele pe care le doriti le puteti obtine din St. Unite, care e cel mai mare negustor de arme din lume. Daca nu gasiti ceea ce doriti acolo, va puteti duce in Rusia, cel de al doilea ca marime vanzator de arme mondial. Sau puteti sa va duceti acolo unde razboiul tocmai s-a terminat si unde arme zac peste tot, ca de pilda in Bosnia, Pakistan sau chiar si in China.

Pai, veti spune dvs., de unde atatia bani pentru plata armamentului ? Iata o buna intrebare. Statele Unite va vor plati pentru razboiul dvs., daca cred ca el corespunde intereselor sale. Daca nu gandesc asa, atunci veti putea primi banii din Rusia sau Arabia Saudita. Asa incat puteti pleca linistit dupa cumparaturi, dvs. sau un compatriot. Si fiti siguri ca vi se va oferi tot ce e mai bun, chiar si avioane. Daca SUA vrea sa va sprijine, atunci va invita oamenii dvs. acolo sa invete cum se foloseste armamentul. Si Rusia si China va pot da lectii in aceasta privinta, daca luati arme de la ei.

Iar acum un lucru foarte important. Nu puteti duce un razboi bun daca nu aveti informatiile necesare.Iar oamenii din serviciile dvs. de informatii, pot recurge la tortura pentru a scoate informatiile dorite. Sau puteti adopta alt sfat din manualul CIA : sa capturati dusmani si sa ii duceti cu avionul in alte tari, cunoscute ca bune in materie de tortura. Iar daca prizonierii nu vor sa vorbeasca, pot fi aruncati din avion de la inaltimea de 6000 m.

In orice razboi scopul este sa fie ucisi cat mai multi adversari. Asa incat nu va ingrijorati daca odata cu soldatii mai mor si femei si copii nevinovati. Cand incepe razboiul, un lucru neplacut sunt refugiatii ce trebuie sa-si paraseasca caminele si sa plece in alte tari care nu ii doresc. Dar asta nu e treaba dvs. Impotriva razboiului dvs. poate protesta ONU, dar nu va sinchisiti. Razboaiele se stie ca sunt de doua feluri : Consiliul de Securitate voteaza in favoarea unora si impotriva altora.

Indata ce incepe razboiul, aruncati cu toate proiectilele in inamic. Cel mai bine este sa folositi rachete ce lovesc pana la 30-40 km. Telul dvs. este sa le daramati casele si sa le bombardati statul-major, pentru ca apoi soldatii dvs. sa curete in liniste terenul. Iar acum inca un lucru important. E nevoie sa va asigurati ca mediile de informare sunt de partea dvs. Trebuie sa le convingeti ca numai cauza dvs. e cea justa. Pentru asta puteti duce niste ziaristi sa vada campul de lupta sau puteti chiar sa ii inrolati (embedded) in randurile dvs. Daca va pregatiti de razboi, neaparat trebuie sa dati atentie televiziunii. E bine ca din timp sa turnati niste filme video care sa arate cum veti zdrobi dusmanul, pe care sa le distribuiti principalelor canale de stiri TV.

Okey, ati inceput razboiul, dar acum doriti sa negociati intreruperea focului. Intreruperea focului e un lucru foarte bun, caci apoi nu veti fi criticat pentru conflict. Dar nu cumva sa incepeti dezarmarea. Surplusul de armament ramas dupa razboi, va mai poate servi si in viitor.

Nu va indemn sa porniti un razboi, dar dintr-un razboi se pot castiga o gramada de bani. De pilda se pot obtine multe milioane de dolari vanzand armamentul nefolosit unor terte tari ce doresc si ele sa inceapa un razboi.

Art Buchwald
Traducere Analiza Media

Art Buchwald a primit premiul Pulitzer in 1982.

Adauga un comentariu

*