Firma Calder-A are intenţia de a cumpăra Balkan Petroleum, iar dacă o asemenea intenţie se înfăptuieşte sau s-a înfăptuit, deja, novaţia contractului de privatizare depusă de Calder-A este inutilă, a declarat pentru NewsIn, preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu.
Calder-A ar trebui să găsească o rezolvare pentru datoriile Rafo, în opinia lui Orăşanu. „ÃŽnÅ£elegem că firma Calder-A a cumpărat mai mulÅ£i creditori, de exemplu a plătit 44 milioane de dolari pentru creanÅ£a Petrom asupra Rafo. Se pare că există o intenÅ£ie a Calder-A de a cumpăra BkP, dacă această intenÅ£ie se va înfăptui sau deja s-a înfăptuit, discuÅ£ia despre novaÅ£ie nu mai are ce să caute”, a declarat Orăşanu.
AVAS a refuzat să îşi dea acordul pe cererea de novaţie, depusă de Calder-A International BV asupra contractului de privatizare a rafinăriei băcăuane cu Balkan Petroleum (BkP). Novaţia este o convenţie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie existentă, înlocuind-o cu o nouă obligaţie.
Potrivit lui Orăşanu, situaţia rafinăriei Rafo Oneşti va fi lămurită numai atunci când va fi rezolvată problema datoriilor bugetare care se ridică la suma de 11.000 miliarde lei vechi, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
„Nu acceptăm novaÅ£ia până când nu va exista o reglementare a datoriilor care să îi convină statului român, în funcÅ£ie de ce este sau nu rezobabil pentru statul român”, a afirmat preÅŸedintele AVAS care a adăugat că a avut, încă de la început, îndoieli asupra firmei Calder-A ÅŸi a amintit de dispariÅ£ia misterioasă a reprezentantului acesteia Uri Bider.
Preşedintele AVAS a preferat să nu se pronunţe cu privire la iminenţa falimentului Rafo, dacă nu se găseşte o altă soluţie până în decembrie 2006, când ar urma să expire valabilitatea planului de reorganizare a societăţii.
Pe de altă parte, Orăşanu nu exclude o prelungire cu un an a planului de reorganizare. „Pe noua lege a insolvenÅ£ei, durata planului de reorganizare poate fi extinsă la trei ani, în loc de doi ani, dar pentru acest lucru este necesar acordul tuturor creditorilor, ei trebuie să găsească o soluÅ£ie pentru creanÅ£e”, a explicat Orăşanu.
Soluţia propusă de Calder-A şi anterior de Balkan Petroleum, prin planul de reorganizare al Rafo, de conversie a creanţelor în acţiuni a fost respinsă atât de către Ministerul Finanţelor, cât şi de către AVAS, prinicipalii creditori.
Referindu-se la exemplul invocat de către proprietarii Rafo, conversia în acţiuni realizată în cazul Petromedia, Orăsanu a susţinut că situaţiile nu sunt comparabile pentru că la Petromidia s-au acumulat datorii în perioada în care statul era proprietar, pe când la Rafo, după ce au fost şterse, datoriile s-au reacumulat, deşi rafinăria era deja privatizată.