Zeci de imigranÅ£i români, care muncesc la negru în provincia italiană Foggia, suferă umilinÅ£e groaznice din partea angajatorilor italieni, care îi bat crunt ÅŸi pretind favoruri sexuale în schimbul unui loc de muncă, plătit cu maximum 5 euro ora, informează săptămânalul italian L’Espresso.
Săptămânalul italian L’Espresso publică în ediÅ£ia electronică de luni un amplu reportaj realizat de un reporter sub acoperire, în provincia Foggia, unde sunt angajaÅ£i la negru peste 5.000 de imigranÅ£i din România, Bulgaria, Polonia ÅŸi Africa.
În articol sunt relatate umilinţele cutremurătoare la care sunt supuşi imigranţii, plătitţi cu doar 3 euro pe oră, pentru a culege, zilnic, tone de roşii, măsline şi vinete.
Conform informaÅ£iilor furnizate de publicaÅ£ie – supliment al cotidianului La Repubblica – femeile românce trebuie să treacă întâi prin paturile angajatorilor, pentru a fi acceptate la cules de legume. Mai mult, bărbaÅ£ii români trebuie să „asigure” angajatorilor o femeie, altfel nu sunt angajaÅ£i.
Calvarul românilor începe din prima clipă pe câmpurile de legume, unde sunt bătuţi de către bărbaţi angajaţi special pentru aplicarea de corecţii, dacă nu se ridică la nivelul ritmului pretins de patron.
Reporterul L’Espresso prezintă pe larg cazul unor români care au avut nevoie de peste două luni de spitalizare, după ce au fost bătuÅ£i cu pietre ÅŸi cu răngi de metal.
O româncă însărcinată în luna a opta a fost forţată să muncească alături de soţul ei, pierzând sarcina din cauza efortului depus.
Un alt român a fost bătut cu o rangă de oţel pentru că s-ar fi plâns de salariul prea mic. A încercat să-şi apere capul de lovituri şi s-a ales cu fracturi deschise la braţe. I s-au refuzat îngrijirile medicale. Abia când starea lui s-a agravat, cineva a chemat ambulanţa, dar au trecut cinci ore până la venirea ei.
A fost operat, iar doctorii au spus că românul are nevoie de două luni pentru refacere. ÃŽncălcându-ÅŸi codul etic, afirmă L’Espresso, medicii l-au predat poliÅ£iei, care l-a tratat ca pe un imigrant ilegal.
Din cauza faptului că paÅŸaportul său se afla la angajator, românul a primit ordin de expulzare. Până la urmă, a fost predat patronului său, care a ameninÅ£at că îi va administra o lecÅ£ie. De frică, românul – identificat ca Pavel – a trebuit să se ascundă. Rănile lui s-au infectat ÅŸi a fost internat din nou pentru septicemie.
A ieÅŸit din spital la 21 august, a depus plângere împotriva angajatorului său, dar aceasta nu a fost luată în considerare ÅŸi a fost arestat din nou, pentru că nu a dat curs ordinului anterior de expulzare. Autorităţile nu au Å£inut cont de faptul că nu putea călători în condiÅ£ia lui, subliniază L’Espresso.
În prezent, se află în arest, în aşteptarea unei noi audieri, programate în octombrie.
Deşi legile italiene prevăd ca imigranţii să primească pentru o zi de muncă cel puţin 35 de euro, românii, bulgarii şi polonezii, care muncesc de la şase dimineaţa până la ora 22.00 pe câmpurile din Foggia, primesc între 10 şi 20 de euro pe zi.
Din această sumă, ei trebuie să plătească o taxă şi celui sau celor care le-au găsit locul de muncă. Chiar dacă au vrut să sesizeze autorităţile despre abuzurile care se petrec zilnic, imigranţii au fost puşi la punct sub ameninţarea cu expulzarea.
L’Espresso a evidenÅ£iat ÅŸi faptul că dispar în neant imigranÅ£i din rândul bulgarilor, românilor ÅŸi polonezilor, despre care se crede că au fost omorâţi în bătaie. Sesizate, autorităţile italiene nu s-au implicat, scrie L’Espresso.
De altfel, reporterul italian care a realizat reportajul sub acoperire a precizat faptul că întreaga industrie agricolă din zonă trăieÅŸte datorită muncii „sclavilor imigranÅ£i” ÅŸi atunci măsurile se lasă aÅŸteptate.
S-au făcut totuşi demersuri din partea ambasadelor Poloniei şi Bulgariei, care au cerut informaţii despre cetăţeni despre care se ştia că lucrau în zona Foggia şi care au dispărut fără urmă, însă aceste demersuri nu au fost încununate de succes.