Medicul, plomba si stranierul: ´Italienii´ casca gura si buzunarul acasa

Sute de bacauani intorsi acasa in concedii din Occident au ingrosat randurile in cabinetele medicilor dentisti. Stranierii au preferat sa-si trateze dintii in tara pentru ca preturile sunt de zece ori mai mici decat „afara”.

stomatologBacauanii plecati la munca in strainatate, intorsi in concediu, au luat cu asalt cabientele stomatologice. Luna august a fost o luna de varf pentru medicii dentisti care abia au facut fata adresabilitatii crescute.

De la tratarea unei simple carii sau efectuarea unui detartraj, pana la lucrari de amploare cum ar fi protezele dentare, stranierii au preferat cabinetele de profil de acasa pentru ca platesc preturi incomparabil mai mici fata de „afara”.

„Dincolo, un dinte poate ajunge 450-550 de euro, iar aici cu aceeasi bani isi rezolva toate problemele pe care le au, spune dr. Maria P., medic stomatolog. Sunt pacienti fideli, care de 5-6 ani vin sa-si trateze dintii la Bacau.

Intr-adevar, luna august a fost una plina. Am avut pacienti din Irlanda, Franta si Italia. Unii dintre ei chiar se programeaza la cabinet inainte de a veni in tara. Altii se programeaza de la un an la altul, iar daca e nevoie, fac sacrificii si incearca sa vina acasa, intre doua avioane, pentru a definitiva o lucrare”.

In strainatate manopera este foarte scumpa

In Occident, pentru a-si trata toata dantura, un pacient plateste circa 5.000 – 6.000 de euro, poate chiar si mai mult. Cu toate ca materialele folosite sunt de aceeasi calitate, preturile din Romania sunt incomparabil mai mici.

„La ei, in strainatate adica, manopera este foarte scumpa, recunoaste dr. Andrei Climov, medic stomatolog. Mai mult, noi avem si o oferta destul de variata fata de cei din Vest, iar pacientul poate alege in functie de cati bani dispune.

Insa ne raportam si la puterea de cumparare a pietei locale. Nu putem practica preturi foarte mari pentru ca am ramane fara pacienti. Am pacienti din Spania, Irlanda, Italia si Anglia, dar nu atat de multi cat sa-mi permit sa ridic costurile. Nu ai cum sa ceri preturile de afara, pentru ca nu ar fi echitabil pentru pacientul de aici”.

Se cer tratamente de urgenta

Majoritatea stranierilor solicita tratamente de urgenta, care „sa-i tina macar un an pana se reintorc in tara”, mai spun medicii. Si pentru ca isi permit, prefera lucrari de calitate, in general dinti din ceramica sau portelan.

Cu atat mai mult cu cat aici un dinte de ceramica poate ajunge 150 de euro, iar in strainatate este de trei-patru ori mai mult.

„Multi dintre ei au deja o anumita cultura, au inceput sa tina si la calitate, mai adauga un medic de la un cabinet de pe strada Alexandru cel Bun. Iar la noi preturile inca sunt acceptabile, spre deosebire de Bucuresti unde deja colegi de-ai nostri au marit preturile in august tocmai pentru ca stiu ca e perioada cand se intorc romanii acasa in concediu.

Dinti si in rate

Si pentru ca preturile, desi mici, storc buzunarele destul de chinuite ale omului de rand, in cabinetele stomatologice bacauane a devenit o traditie si practicarea sistemului de „dinti in rate”. Anunturile sunt afisate la intrare sau furisate in ziare, la mica publicitate, ascunse in spatele unui numar de telefon, de cele mai multe ori, mobil.

Alaturi sunt insiruite, pe o lista lunga, preturile. Multe dintre ele cu cinci – sase zeroruri, altele chiar mai mult. De la 200.000 de lei o consultatie, 50.000 de lei un detartraj sau 300.000-400.000 de lei o extractie, in functie de materialul folosit, pana la 2,5 milioane de lei o proteza mobila totala.

„Apelam la aceasta metoda, nu pentru ca preturile noastre sunt imposibile, ci salariile, ne-a spus un medic stomatolog care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Daca lumea isi face rate pentru un frigider sau pentru un aragaz, de ce nu si-ar face si pentru o lucrare dentara?”

A avut in jumatate de an 10 clienti care au preferat sa-si „repare” dantura in rate. „Rata o plateste la o banca, nu la mine. In Franta de exemplu, oamenii se asigura pentru asa ceva, dar acolo este alta civilizatie”, mai adauga medicul.

„Eu am fost de nevoie la stomatolog in Italia, ca nu mai puteam de durere la doua masele. Nu mi-a facut mare lucru, dar mi-a luat vreo 250 de euro. Cu banii astia, in Romania, imi rezolvam jumatate de gura. Sora-mea a dat 350 de euro pe un dinte, dar nu de mare calitate. Acasa, preturile sunt mai mici, dar si medicii sunt mai ca lumea, lucreaza parca mai cu grija”, spune Dragos S., rezident de sase ani in Italia.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. Preturile sunt mai mici la noi,dar si calitatea lucrarilor sunt pe masura.

Adauga un comentariu

*