Reforma-ghilotina in sanatatea bacauana: ´Amputări´ de paturi si doua maternitati desfiintate

Bacaul pierde doua maternitati si 70 de paturi in sistem. Dispar sectiile nerentabile, in spitalele cu datorii.

Reforma-ghilotina in sanatatea bacauanaNoua reforma sanitara impusa de ministrul Sanatatii este aproape de definitivare. Cert este ca, per total, judetul Bacau va pierde 70 de paturi si doua maternitati, cea din Comanesti si cea din Buhusi, din cauza nerentabilitatii si a numarului mic de nasteri pe an. Spitalul Judetean de Urgenta, Comanesti si Onesti sunt unitatile sanitare care vor simti din plin amprenta noii legi din sistemul sanitar.

„La baza acestor modificari au stat indicatorii financiari si ai serviciilor medicale de pe sectii, unii dintre ei foarte prosti”, explica dr. Mihaela Popescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica. Cele mai vizate sectii care vor suporta reforma sanitara sunt cele de obstetrica – ginecologie (OG), neonatologie, dermatologie, diabet, ORL, boli infectioase si oftalmologie, care au, in principal, un indice de ocupare a paturilor foarte mic, cu mult sub media pe tara.

In maternitatea Spitalul Judetean se va desfiinta o sectie de OG, din cele trei, iar sectia de HIV /SIDA copii, va pierde 10 paturi. La Onesti, maternitatea, sectia de infectioase si neonatologia se vor reorganiza, in favoarea oncologiei, cardiologiei si neurologiei. In plus, tot aici se va infiinta si o sectie de urologie.

Spitalul Municipal Moinesti, singurul spital din judet fara datorii, va suporta cele mai mici modificari. Moinestiul va pierde dermatologia, o sectie care a ramas si fara medic specialist, insa cele 6 paturi vor suplini cele 15 paturi din sectia de cardiologie, care se va transforma din compartiment, in sectie. In schimb vor fi infiintate compartimentele de Neurologie, la Buhusi – cu 15 de paturi, si de Balneo-fizioterapie, la Comanesti – cu 10 paturi.

„Se doreste dezvoltarea ambulatoriului de specialitate si a spitalizarii de zi pentru ca in spitale sa se realizeze medicina de inalta performanta”, mai spune directorul ASP. Important este ca personalul medical din sectiile care vor suferi modificari nu va fi disponibilizat, ci redistribuit in sistem, o spune si Aurel Cretu, liderul Federatiei Sanitas Bacau.

In final, sistemul sanitar bacauan va avea un numar total de paturi de 2.985, fata de 3.047, cate are acum. In acest fel, indicele de asigurare a paturilor de spital la o mie de locuitori va scadea de la 4,2 la 4,1, in conditiile in care avem deja avem cel mai mic indice din tara (media la nivelul Romaniei fiind de 5,7 ) si o morbiditate care creste ingrijorartor de la an la an cu 5-6 procente, in special pe bolile cardiovasculare.

Situatie incerta

Desi se doreste preluarea sectiei de Boli infectioase copii de catre Spitalul de Pediatrie (in prezent aceasta sectie apartine Spitalului Judetean), in acest moment aceasta modificare ramane suspendata. „Trecerea sectiei de infectioase la noi s-a blocat deocamdata, o spune si dr. Aurelia }aga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. O spun din surse neoficiale”.

In 2003 s-au mai pierdut 523 de paturi

In urma cu trei ani, o alta reforma sanitara a bulversat sistemul. Atunci Bacaul a pierdut pe total 523 de paturi, majoritatea lor in sectiile de mare importanta pentru o unitate sanitara, cum ar fi: chirurgie, medicina interna, ortopedie si ORL.

O reforma care a creat numai agitatie si neliniste in randul medicilor, o actiune care a comasat sectii cu adresabilitate ridicata si care, in acea vreme, a dus la declansarea unor adevarate conflicte si crize in sistem.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*