Un grup de medici americani a anunÅ£at joi că a acÅ£ionat în justiÅ£ie ÅŸapte lanÅ£uri de restaurante fast-food americane, printre care două dintre cele mai mari lanÅ£uri de restaurante fast-food din lume, McDonald’s ÅŸi Burger King, după descoperirea unor substanÅ£e cancerigene în preparatele de pui vândute în restaurantele californiene, informează AFP consultată de Rompres.
Reprezentanţii Comisiei practicienilor pentru o medicină responsabilă (PCRM) au depus o plângere la un tribunal din Los Angeles împotriva a şapte lanţuri de restaurante prin care se solicită informarea clienţilor despre potenţialul cancerigen al preparatelor din carne de pui la grătar.
„Absolut toate eÅŸantioanele de carne friptă de pui ce au fost recoltate din ÅŸapte lanÅ£uri de restaurante au fost testate în laborator ÅŸi conÅ£in un compus cancerigen periculos denumit PhIP”, se precizează într-un comunicat al Comisiei.
Compusul PhIP este o amină heterociclică ce se poate degaja în timp ce carnea este prăjită.
„Puiul prăjit poate provoca apariÅ£ia unor forme de cancer, iar consumatorii au dreptul să cunoască faptul că acest produs considerat sigur pentru sănătate are de fapt un potenÅ£ial periculos. Chiar ÅŸi o salată în care se pun bucăţele de carne prăjită de pui creÅŸte riscul apariÅ£iei unor forme de cancer de sân sau de prostată”, a precizat preÅŸedintele PCRM Neal Barnard.
Alături de McDonald’s ÅŸi Burger King au mai fost vizate restaurantele fast-food Chick-fil-A, Chili’s, Applebee’s, Outback Steakhouse ÅŸi TGI Friday’s.
Asociaţia restaurantelor californiene a protestat calificând această plângere drept nefondată şi motivată de raţiuni politice.
„PCRM se plasează pe o poziÅ£ie împotriva consumului de carne ÅŸi doreÅŸte limitarea opÅ£iunilor consumatorilor. Nimic nu dovedeÅŸte că micile cantităţi de PhlP rezultate în urma frigerii cărnii de pui prezintă riscuri pentru sănătate”, a comentat purtătorul de cuvânt al AsociaÅ£iei restaurantelor californiene, Jordan Traverso.
ROMPRES