Pentru restituirea permisului de conducere este necesară trecerea unui test după perioada de suspendare, potrivit normelor de aplicare a Codului Rutier.
Comisarul şef Dumitru Jianu a precizat că cei în cauză trebuie să se prezinte la poliţie şi să completeze un chestionar de 15 întrebări din legislaţia rutieră. Dacă obţin 13 puncte sunt declaraţi admişi. În caz contrar repetă testul până obţin punctajul necesar promovării acestuia.
Poliţia va stabili zilele şi orele la care se pot susţine aceste teste.
Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
– la expirarea termenului de suspendare, când sancÅ£iunea a fost aplicată pentru cumul de puncte;
– la expirarea termenului de suspendare, când sancÅ£iunea a fost aplicată ca urmare a săvârÅŸirii unei contravenÅ£ii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaÅŸterii regulilor de circulaÅ£ie;
– în baza certificatului medico-legal prin care se confirmă că afecÅ£iunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inaptă medical au încetat.
Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz a fost majorată cu 30 de zile.
Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
– a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaÅŸterii regulilor de circulaÅ£ie;
– a obÅ£inut permis de conducere cu cel puÅ£in 1 an înainte de săvârÅŸirea faptei;
în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
– în ultimii 2 ani de la data constatării contravenÅ£iei pentru care se aplică sancÅ£iunea contravenÅ£ională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
– perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
– a cumulat, din nou, cel puÅ£in 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
– a fost implicat într-un accident de circulaÅ£ie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenÅ£a alcoolului;
– sancÅ£iunea contravenÅ£ională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roÅŸii ÅŸi/sau sonore sunt în funcÅ£iune.
Dispozitivele de detectare a radarelor vor fi permise. Sunt în continuare interzise antiradarele, respectiv dispozitivele care bruiază aparatele radar.
Prevederile intră în vigoare la data intrării în vigoare a Legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2006 privind circulaţia pe drumurile publice.