Daca rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau indica prezenta in organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se supuna recoltarii probelor, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv si care a modificat normele de aplicare ale Codului rutier.
Masura s-a luat in conditiile in care o concentratie de peste 0,80 este considerata infractiune si intra sub incidenta legii penale.
In cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, conducatorii vehiculelor sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Pentru determinarea alcoolemiei se recolteaza doua probe biologice la interval de o ora intre prelevari. In cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe biologice nu se efectueaza calculul retroactiv al alcoolemiei.