Avocaţii cetăţeanului american Mohammad Munaf, acuzat de răpirea a trei ziarişti români la Bagdad, în 2005, şi condamnat la moarte de un judecător irakian, au făcut apel vineri la un tribunal federal din SUA pentru ca Munaf să rămână în custodia americană, împiedicând astfel executarea sa, informează Associated Press, recepţionată de Rompres.
Munaf, născut în Irak, dar naturalizat în SUA din 2000, care lucra pe post de translator şi ghid pentru cei trei ziarişti români în momentul răpirii, continuă să-şi susţină nevinovăţia.
Într-o solicitare de urgenţă depusă vineri la Tribunalul Districtual din Washington, avocaţii lui Munaf au susţinut că dreptul său la un proces echitabil în Irak i-a fost încălcat în momentul în care a fost condamnat fără să poată prezenta dovezi care să contribuie la apărarea sa şi fără să fie informat cu privire la probele existente împotriva sa.
‘Refuzul acestui tribunal de a opri temporar transferul lui Munaf în custodia irakiană nu doar că-l va trimite pe dl. Munaf la moarte fără un proces corespunzător, ci va eviscera… (pârghiile de) apărare fundamentală împotriva acÅ£iunii executorii arbitrare ÅŸi ilegale’, au scris avocaÅ£ii lui Munaf, în solicitarea depusă la tribunalul din Washington.
În petiţia lor, avocaţii lui Munaf au cerut tribunalului de la Washington să împiedice ca Ministerul american al Apărării, care îl reţine pe Munaf într-o închisoare de pe Aeroportul Internaţional din Bagdad, să-l predea autorităţilor irakiene. Un tribunal federal de apel de la Washington dezbate deja dacă armata americană poate preda guvernului irakian presupuşi terorişti.
Cazul lui Munaf, dar ÅŸi al lui Shawqi Omar, acuzat că este principalul ‘locotenent’ al lui Abu Musab al-Zarqawi, considerat liderul Al Qaida în Irak ÅŸi care a fost ucis într-un raid american, ar putea decide dacă administraÅ£ia Bush ÅŸi-a depăşit autoritatea în încercarea de a face în aÅŸa fel încât americanii identificaÅ£i drept teroriÅŸti să nu fie judecaÅ£i în tribunale americane.
Associated Press aminteşte că guvernul român l-a acuzat pe Munaf că a fost complice la răpirea a trei ziarişti români, în martie 2005. Americanul de origine irakiană a fost reţinut împreună cu cei trei ziarişti români timp de 55 de zile, pentru ca în cele din urmă să fie eliberaţi, au insistat avocaţii săi. Ambasada României la Bagdad l-a predat pe Munaf autorităţilor americane din capitala irakiană.
Nici o oficialitate română nu a participat la procesul lui Munaf, potrivit documentelor prezentate de avocaÅ£ii acestuia. Dar doi oficiali militari americani, inclusiv un soldat care susÅ£inea că reprezintă Ambasada României la Bagdad, au cerut ca Munaf să fie găsit ‘vinovat ÅŸi să fie executat’, menÅ£ionează documentele avocaÅ£ilor lui Munaf.
IniÅ£ial, magistratul irakian, identificat drept ‘judecătorul al-Rubayy’, a părut dispus să renunÅ£e la acuzaÅ£iile împotriva lui Munaf, dar după o întâlnire în particular cu doi oficiali militari, al-Rubayy l-a condamnat pe Munaf la moarte, susÅ£in avocaÅ£ii săi.
Munaf ar putea fi transferat oricând în custodie irakiană, a declarat unul dintre avocaţii săi, Jonathan Hafetz, de la Centrul Brennan pentru Justiţie de la şcoala de drept din cadrul Universităţii New York.
ROMPRES