Depisteaza si trateaza cancerul de san!

Cancerul la san este o forma de cancer datorata dezvoltarii anarhice si necontrolate a celulelor din tesutul mamar. Sanii femeilor pot dezvolta diferite tipuri de noduli, dar numai un mic procent dintre acestia sunt maligni.

In timp ce istoria de cancer in familie poate creste riscul aparitiei boli, majoritatea cazurilor de cancer de san sunt diagnosticate la femeile care nu au astfel de cazuri in familie. Daca exista o istorie familiala de cancer de san, orice femeie ar trebui sa discute acest lucru cu doctorul sau.

De retinut:

– in lume, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticata cu cancer la san si la 14 minute o femeie moare din cauza acestei boli.
– in 2003, in Romania existau inregistrate 49.708 cazuri de cancer la san, dintre care 5.567 cazuri noi.
– In Romania, numai in anul 2004 s-au inregistrat 3136 de decese cauzate de cancerul la san.
– cancerul la san este in Romania boala oncologica cu cele mai multe victime in randul femeilor.
– cancerul la san poate fi vindecat daca este descoperit si tratat din timp. Rata de supravietuire este de aproape 100%, daca diagnosticarea se face in faza incipienta a bolii.

Factori de risc…

Menstre timpurii sau menopauza intarziata: Prima menstra inainte de varsta de 12 ani si menopauza dupa 50 reprezinta un risc ridicat de dezvoltare a cancerului de san.

Diete bogate in grasimi saturate: Tipul de grasimi este important. Grasimile monosaturate precum uleiul de canola si uleiul de masline se pare ca nu cresc riscul de a dezvolta cancer de san cum este cazul grasimilor polisaturate; uleiul de cereale (porumb) si carnea.

Cazurile de cancer de san din familie: Pacientii cu un istoric pozitiv in ceea ce priveste cancerul de san prezinta un risc mai ridicat in a dezvolta boala. Totusi, 85% din femeile cu cancer de san au un istoric familial negativ!

Sarcina intarziata sau lipsa sarcinii: Sarcinile dinaintea varstei de 26 de ani sunt intr-o oarecare masura protective. Calugaritele prezinta o incidenta mai ridicata a cancerului de san.

Consumul moderat de alcool: Mai mult de doua bauturi alcoolice zilnic.

Terapia de inlocuire a estrogenului: Majoritatea studiilor indica ca luarea de estrogen o perioada mai lunga de 10 ani poate conduce la o usoara crestere a riscului de dezvoltare a cancerului de san. Totusi, aceste studii indica faptul ca beneficiile asociate cu luarea de estrogen cum ar fi reducerea riscului de aparitie a osteoporozei, a bolilor de inima si acum, mai recent, tratarea bolii Alzheimer si a cancerului de colon, sunt de departe mult mai mari decat o usoara crestere a riscului dezvoltarii cancerului de san ce poate fi asociat cu terapia de inlocuire a estrogenului.

Cancer de san anterior: Pacientele care au avut cancer la unul dintre sani prezinta un risc ridicat de dezvoltare a cancerului la celalalt san. Acest risc este de 1% pe an sau de 10% riscul pe durata unei vieti. Motivul de atenta supraveghere dupa diagnosticul cu cancer de san este nu numai de a detecta din vreme eventuala recurenta a bolii, dar si de a detecta cancerul de san de sanul opus.

Femeile: Simplul fapt de a fi femeie creste riscul de aparitie a cancerului de san. Totusi, pentru fiecare 100 de femei cu cancer de san, un barbat va dezvolta boala.

Iradiatia terapeutica, de exemplu pentru boala Hodgkins (cancerul ganglionilor limfatici): Pacientele care au avut radiatii in scop terapeutic la piept prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de san cu aproximativ 10 ani dupa tratament si vor trebui supravegheate prin efectuarea de mamografii timpurii.

Obezitatea moderata: Relatia dintre cancerul de san si obezitate este mult mai complexa insa este asociata cu un risc crescut.

Poti reduce riscul de a face cancer la san…

· Daca faci miscare
· Daca iti supraveghezi dieta, greutatea si nivelul de stres.

Simptome, anomalii si schimbari

· Aparitia unor formatiuni dure, de dimensiuni variabile, bine conturate si complet nedureroase, la nivelul sanului.
· Aparitia pe san a unei adancituri neregulate, sau a unei reactii in forma de stea a pielii sanului, ce formeaza cute fine in jurul ei.
· Aparitia de secretii la nivelul mamelonului (sfarcului).
· Mancarimi si cruste (coji) la nivelul mamelonului.
· Pielea sanului poate deveni mai groasa, cu porii dilatati, mai calda si adesea cu pete rosiatice.
· Ulceratii la nivelul sanului, care pot sangera sau se pot suprainfecta.
· Cresterea in volum a unui san.
· Durerea, care poate imbraca diverse forme.

Toate aceste manifestari pot fi consecinta unor boli obisnuite, lipsite de gravitate, dar pot sa fie si semne ale unui cancer, fapt care trebuie lamurit in cel mai scurt timp de catre medicul de specialitate.

Chiar daca o femeie se simte perfect sanatoasa riscul exista in permanenta. Trebuie mers la control cu regularitate.
Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi!

Autoexaminarea sanilor

Recomandari:

Examinari clinice ale sanului la fiecare trei ani in intervalul de varsta cuprins intre 20-39 ani, si dupa acest interval acest lucru sa se faca anual.

Auto- examinari lunare ale sanului incepand cu varsta de 20 de ani. Cautati orice schimbare aparuta la sanul dvs.

Efectuati mamografii incepand cu varsta de 40 de ani.

Mamografii o data la 1-2 ani pentru femeile intre 40-49 ani, in functie si de ce a fost descoperit anterior.

Mamografii anuale pentru femeile de peste 50 ani.

Un calendar personal in care sa inregistrati auto-examinarile, mamografiile si vizitele la doctor.

Dieta saraca in grasimi, exercitii regulate, si fara fumat sau bautura.

Cum se face o auto-examinare la san

LA DUS, cu pernutele degetelor, palpati usor fiecare zona a ambilor sani. Folositi mana dreapta pentru examinarea sanului stang, mana stanga pentru sanul drept. Controlati orice nodul, proeminenta sau ingrosare. Observati cu atentie orice schimbare la sanii dvs.

IN FATA UNEI OGLINZI Controlati-va sanii cu bratele pe langa corp. Apoi, ridicati-va bratele cat mai sus, deasupra capului. Cautati orice schimbare in conturul fiecarui san, o umflatura, incretitura a pielii sau modificari ale sfarcului. Apoi asezati-va palma pe solduri si apasati ferm pentru a flexa muschii pieptului. Sanul stang si drept nu se vor potrivi exact- la putine femei se intampla lucrul acesta.

IN POZITIA CULCAT Asezati perna sub umarul drept, bratul drept sub cap. Cu degetele de la mana stanga, apasati sanul drept usor in miscari circulare, miscand vertical sau circular, acoperind intregul san. Apasati fie usor, fie cu intensitate medie, fie ferm. Strangeti sfarcul, controlati secretiile sau eventuali noduli. Repetati acesti pasi pentru sanul stang

Aminteste-ti!

Cancerul la san nu afecteaza doar o femeie ci si familia din jurul sau, prietenii, chiar si comunitatea in care traieste si lucreaza, prin consecinte.

Comentarii

  1. am 18 ani si de 2 ani am un nodul mamar.nu imi este frica de operatie si vreau sa ma operez in judetul bacau.pot?unde….c_diana_4u@yahoo.com

  2. am 17 ani si imi este foarte frica de cancerul la san…nu am avut inca relatii sexuale si as vrea sa stiu dak se poate sa am

  3. ana maria a zis:

    am 18 ani…si mama mea a murit acu 3 ani din cauza cancerului la san….as vrea sa stiu daca exista riscul sa am si eu..multumesc

  4. am21 de ani si de vreo3 zile mi-au aparut sub brat doua umflaturi ca niste cosuri daram incercat sa le scot si nimic…poate fi si asta un semn e cancer la san?

  5. mie teama…cred ca am si eu cancer la san…ce sa fac?

  6. am un nd la sanu stang si ma doare in spate
    poate fi periculos
    va rog daty
    un rs

  7. adresa mea este burlan.andreea1@gmail .com
    va rog care au trecut prin asa ceva
    spuneti

  8. cristina a zis:

    mi-a aparut dintro data un nod la sanul stang si ma doare foarte tare cand pun mana se pote sa fie cancer?

  9. Cancerul de sin poate fi vindecat cu ajutorul reflexologiei.
    Costello

Adauga un comentariu

*