Viata de UE, cu scumpiri una dupa alta

Daca nu ai bani decat de autobuz, in timp ce observi pe geam cum se lasa toamna tot mai greu peste oras, poti sa te „imbogatesti” ascultand cum vorbesc oamenii despre viata lor de zi cu zi. Se plang, se plang…

Autobuzul se opreste la o noua statie. La valul de frig care intra pe usa, o batrana stranuta din toata inima parca sa confirme noul val de scumpiri chiar atunci anuntat la radio: “desi in octombrie, Seres, Ministrul Economiei si primul-ministru au facut precizari ca anul acesta nu vor fi scumpiri privind gazele si energia electrica, presa centrala avertizeaza ca aceste scumpiri se vor produce, la gaze cu 8 % , si 5% la energie electrica incepand cu 15 noiembrie sau 1 decembrie”.

Viata de UE,Viata de UE, cu scumpiri una dupa alta cu scumpiri una dupa altaEvident, calatorii incep sa se planga, frustrati si revoltati la asa preturi “ca francezu’ si salarii cat somalezu’”. Un domn in varsta, scandalizat: “Este o noua bataie de joc cu scumpirile astea! Se tot lauda ca intram in UE, dar o sa murim de frig si foame in propriile noastre case cu preturi la standarde europene. Rusine tarii noastre! N-as vedea eu pe Tariceanu si pe Base sa traiasca si ei din salariul minim pe economie! Sa simta si ei cum e! Dar ce sa simta niste nesimtiti?”.

Cadouri de Ziua Nationala

La iarna, romanul va “simti” cu siguranta in buzunar efectul majorarii costurilor cu energia termica. Se estimeaza ca factura la intretinere va fi mai mare decat anul trecut cu peste 20%. In vreme ce in tarile din UE, salariul minim depaseste 1.000 euro, romanii, invitati sa traiasca bine cu nici 100 euro pe luna, au fost anuntati ca vor avea parte si ei de standarde europene, prin scumpirea energiei si a intretinerii odata cu intrarea in UE.

Dar „binefacerile” aderarii incep chiar mai devreme. Desi masura de scumpire a energiei electrice s-a preconizat a fi pusa in practica la inceputul lui 2007, s-a hotarat ca marirea de pret sa aiba loc de la 1 decembrie, si anume cu 4,72%. Motivul grabirii acestei interventii ar fi evitarea de “acumulare a pierderilor suplimentare la producatori, lucru care ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatorii din 2007”, dupa cum explica Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Traiasca lapticul, ca-i ieftin!

Marirea pretului la gaz si energie electrica, prima veriga dintr-un lant al scumpirilor, va duce la majorarea pretului la biletul de transport in comun, la serviciile de orice natura, la alimentele de baza. La scumpirea vietii in general. Se preconizeaza ca pretul energiei se va tripla pana in 2010. in schimb, am fost anuntati ca putem sta linistiti in privinta laptelui si a branzei, pentru ca aderarea nu va aduce cu sine lor, ci o ieftinire cu 20%.

Asta in conditiile in care se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului 2006, laptele si branza vor fi mai scumpe cu 10%. Uleiul deja s-a scumpit cu 3%, painea cu o mie de lei vechi. “Am efectuat scumpiri la paine intre 300-1.000 de lei pentru ca a crescut pretul materiei prime si investitiile pentru ca sa fim in regula cu cerintele europene privind siguranta alimentara”, explica patronul unei mici brutarii de la Piata Sud.

Viitorul suna si mai „bine” dupa aderare, cand pretul la gaz va creste considerabil, cu aproape 30%. In aceste conditii, pentru a face fata vietii de UE, populatia saraca a Romaniei va alege tot mai clar intre a avea ce manca si a avea cu ce se incalzi. Si (ne) vom plange si iar (ne) vom plange.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*