Hoţii de buzunare români nu vor mai fi expulzaţi din Italia

In cadrul unei conferinte de presa organizata marti, prefectul Romei , Achille Serra, a declarat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cetatenii romani acuzati de furt sau alte delicte minore, devenind comunitari, nu vor mai putea fi expulzati decat in cazul unor acuze grave de terorism sau crima.

In acest sens, Achille Serra a facut un apel locuitorilor capitalei si ai zonelor limitrofe la toleranta si intelegere. ‘Intelegem nemultumirile si reclamatiile cetatenilor nostri, impotriva romanilor sau romilor de nationalitate romana care fura, cersesc sau fac trafic de persoane, dar trebuie sa tinem cont de o realitate dificila atat din punct de vedere social cat si material’, a mai spus Serra.

Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007. Nu se stie insa daca Italia va impune restrictii muncitorilor romani incepand cu acea data.

Ministrul de Interne, Giuliano Amato, a declarat in mod repetat ca Italia nu teme o invazie a romanilor, ci de o crestere a numarului clandestinilor.

Intr-un interviu acordat suplimentului cotidanului La Repubblica, Metropoli, Amato preciza ca „intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, nu inseamna ca destinul celor doua tari va fi acelasi”.

Amato explica că strategia italiana pevede restrictii pentru romanii interesati sa munceasca in Italia, in absenta unor noi acorduri care sa certifice faptul ca autoritatile din Romania combat criminalitatea organizata si, in schimb, libera circulatie pentru muncitorii bulgari.

Spania, Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Finlanda, Danemarca, Austria au declarat ca vor impune timp de doi ani restrictii Romaniei si Bulgariei.

„Comunitatea romanilor din tara noastra este de peste 200.000 de persoane, majoriatea cinstite. Dar nu lipsesc si elementele negative, de delincventa marunta, criminalitate organizata sau trafic de droguri, in special in orasele din nord. Daca guvernul italian nu va primi asigurari concrete din partea autoritatilor de la Bucuresti ca aceste acte vor disparea, este ferm hotarat sa impuna restrictii romanilor care vor sa munceasca in Italia”, incheia ministrul de interne italian.

In urma cu cateva saptamani, au fost date publicitatii rezultatele unui sondaj realizat pe aceasta tema.

Italia nu ar trebui sa modifice regimul restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor nici dupa 12 ianuarie 2007, data intrarii celor doua tari in UE. Aceasta este parerea majoritatii italienilor, asa cum rezulta in urma acestui sondaj telefonic realizat de Ipr Marketing.

Din 1000 de persoane interpelate, 67% se declara de acord cu mentinerea restrictiilor, 27% impotriva, iar 6% nu au o opinie pe aceasta tema.

Majoritatea italienilor se tem de o exacerbare a fenomenului migratiei clandestine dupa 1 ianuarie 2007 si sunt cu precadere simpatizanti ai coalitiei de centru-dreapta.

Amos News

Adauga un comentariu

*