Porc la curte, numai cu acordul vecinilor

Aderarea schimba regulile jocului. Pentru un mai bun control in domeniul carnii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor a hotarat ca porcii crescuti la curte nu mai pot fi vanduti in afara comunei si ca un gospodar nu poate creste mai mult de trei porci fara acordul vecinilor.

Romania nu mai exporta carne de porc din 2003, dupa ce au fost inregistrate primele focare de pesta porcina. Uniunea Europeana va permite tarii noastre exportul carnii de porc numai dupa ce va reusi sa se declare libera de aceasta boala.

Cu toate ca masura initiala prevedea oprirea vaccinarii impotriva pestei si sacrificarea tuturor animalelor bolnave, specialistii romani i-au convins pe europeni ca acesta ar fi un efort financiar prea mare.

Astfel, UE, repermite tarii noastre sa reia vaccinarile dar cu conditia de a lua si mai multe masuri de precautie.

Crescatorii de porci din 17 judete nu vor putea vinde animalele in targuri autorizate, de sarbatori, din cauza de pesta porcina care afecteaza aceste zone, a anuntat, joi, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Marian Avram.

Autoritatile inceara astfel sa opreasca circulatia animalelor care ar putea fi infestate cu pesta. Astfel, de la 20 decembrie va incepe campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei si tot atunci intra in vigoare si noile reguli de circulatie a animalelor.

Porcul nu mai are voie sa parasesca statul natal

Una dintre masurile care vor fi luate pentru a opri o eventuala extindere a pestei porcine este interzicerea vanzarii unui animal in afara comunei in care proprietarul se afla. Si tot pentru mai multa siguranta sanitara, Marian Avram a declarat ca „Gospodarii pot creste mai mult de trei porci numai cu acordul vecinilor.

Unui crescator de porci, care nu figureaza in acte ca fermier, ii este interzis sa creasca mai mult de 20 de astfel de animale.

Vaccinarea impotriva pestei porcine a fost oprita, in gospodarii, la 1 ianuarie 2003, in timp ce pentru fermele de crestere a animalelor interdictia a intrat in vigoare la inceputul anului 2006.

Recent, Comisia Europeana a aprobat planul de eradicare a pestei, elaborat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care prevedea reluarea vacinarii la 1 decembrie.

Campania se va desfasura, in trei etape, pe o perioada de aproximativ un an. Costul total al programului de monitorizare, control si eradicare a pestei fiind estimate la 45,3 milioane euro.

Uniunea Europeana va ajuta tara noastra cu 15 milioane de euro si va oferi un milon de doze de vaccin impotriva pestei. Autoritatile estimeaza ca vor trebui vaccinati aproximativ patru milioane de porci din gospodarii.

„Costurile estimate, daca nu am fi vaccinat importiva pestei sunt de peste 200 de milioane de euro pe an, putand sa ajunga si la 400 de milioane, iar numarul de porcine afectate si ucise ar fi fost de doua milioane”, a declarat seful ANSVSA.

Rusii asteapta sa ne rezolvam problemele

In urma cu cateva saptamani, Rusia avertiza UE, ca, daca Romania si Bulgaria nu-si rezolva problemele ce sanitar-veterinare, nu va mai importa carne de la niciun stat european.

Intre timp, Rusia a devenit mai optimista. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anuntat miercuri ca spera intr-o rezolvare cat mai rapida referitoare la importurile de carne de porc din Romania si Bulgaria. Declaratia a fost facuta dupa intrevederea avuta cu omologul sau bulgar Ivailo Kalfin, informeaza Focus News.

„Rusia vrea importuri de calitate la standarde europene. Vom rezolva aceasta problema in momentul in care UE va lua o decizie”, a spus Lavrov.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*