Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, vom putea calatori in statele comunitare fara grija asigurarilor de sanatate. De la 1 ianuarie 2007 va intra in vigoare cardul european de sanatate prin care toti asiguratii la sistemul roman de sanatate vor beneficia, in caz de necesitate, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cetatenii europeni.
Pentru aceasta insa, persoanele care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitare vor trebui sa solicite Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) eliberarea cardului european de asigurat si sa achite contravaloarea documentului – 2,166 RON (21.660 lei vechi), suma care include atat TVA-ul, cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului.
Cardul va avea aceleasi dimensiuni ca un card bancar si va contine o serie de date despre posesor – nume, prenume, numarul personal de identificare – si despre institutia emitenta. Cardul se ridica de la CJAS in baza unei cereri tip, a copiei dupa buletinul de identitate si a dovezii de asigurat (adeverinta de salariat, talon de pensie sau alt act specific).
In cazul minorilor sub 14 ani, se va depune copie dupa certificatul de nastere. Ulterior, cardul va fi primit la adresa specificata de solicitant in cerere, in termen de 7 zile lucratoare.
Fiecare cu cardul lui
Cum cardul european de sanatate acopera doar posesorul, fiecare membru al familiei trebuie sa detina propriul card in cazul in care pleaca intr-o calatorie.
„Important de stiut este faptul ca acest card poate fi folosit doar in cazul unor deplasari temporare in comunitatea europeana, explica dr. Mihai Ichim, purtatorul de cuvant al CJAS Bacau. Cardul are o valabilitate de numai 6 luni, iar reinnoirea lui presupune depunerea de noi documente. De cardul european de sanatate nu pot beneficia cei care nu si-au achitat la zi contributia la Fondul Unic de Asigurari de Sanatate.
Totodata, cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru problemele de sanatate preexistente calatoriei, ci doar tratamente de urgenta medicala. Asistenta medicala in strainatate pentru alte probleme de sanatate, care nu sunt considerate urgente, ivite in cursul calatoriei, vor fi platite conform legislatiei tarii respective”.
E valabil numai in spatiul european
Prin cardul de sanatate european vom beneficia de asistenta medicala in tarile UE numai de catre medicii, farmaciile, spitalele, centrele de ingrijire medicala etc care au un contract cu sistemul de asigurari sociale de sanatate (sunt exceptati deci furnizorii din sectorul privat). Persoanele care calatoresc in Europa pentru a urma un tratament in alta tara decat tara in care sunt asigurate nu sunt acoperite de acest card.
Cardul european poate fi utilizat numai pe teritoriul statelor memble ale UE. Cu toate ca nu face parte din spatiul european, Elvetia elibereaza si recunoaste cardul de sanatate european.
Roxana NEAGU