Ex-ministrul economiei, CodruÅ£ ÅžereÅŸ, a fost pus sub învinuie, joi, sub acuzaÅ£ia de trădare prin divulgare de informaÅ£ii secrete, în dosarul privatizărilor strategice. După circa o jumătate de oră petrecută în faÅ£a procurorilor DIICOT, fost minsitru CodruÅ£ ÅžereÅŸ a ieÅŸit din Parchet ÅŸi a spus că i s-a adus la cunoÅŸtinţă faptul că a fost pus sub învinuire sub acuzaÅ£ia de „trădare ÅŸi spionaj”.
La intrare, CodruÅ£ ÅžereÅŸ a declarat că este vorba de „un dosar politic ÅŸi un circ mediatic orchestrat de păpuÅŸarul Traian Băseescu ÅŸi realizat de mâna doamnei Monica Macovei”. „Spun acest lucru pentru că este evident ÅŸi l-am spus de nenumărate ori în ultimele două luni. Este un dosar făcut pentru a arăta cât se luptă în această Å£ară, dar din păcate, se luptă cu tinerii politicieni”, a declarat ÅžereÅŸ
Fostul ministru al economiei a adăugat că „în 1989 s-a făcut revoluÅ£ia cu televizorul, iar acum, în 2006, se face justiÅ£ie cu televizorul. Sper însă ca procurorii să fie imparÅ£iali ÅŸi să-ÅŸi dovedească statutul lor de magistraÅ£i imparÅ£iali”.
Fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, a fost acuzat de procurorii DIICOT, în dosarul privatizărilor strategice, că ar fi servit interesele reţelei lui Stamen Stantchev în mai multe cazuri, de la privatizări, până la contracte ieftine de energie, în cazul Alro Slatina.
Roxana Iacob, director al cabinetului ministrului economiei ÅŸi comerÅ£ului, a fost „identificată ca interfaţă a ministrului Ioan CodruÅ£ ÅžereÅŸ cu Stamen Stantchev”, se spune în RezoluÅ£ia de punere sub învinuire a lotului din dosarul trădării prin transmitere de informaÅ£ii secrete.
TranzacÅ£ia celor opt procente Petrom, pregătită „în interesul lui Liviu Luca ÅŸi al consorÅ£iului străin de consultanţă”
De asemenea, se spune în documentul anchetatorilor, toată tranzacÅ£ia cu cele opt procente „a fost concepută de cei implicaÅ£i, atât în interesul consorÅ£iului străin de consultanţă, cât ÅŸi pentru interesele private ale unei grupări interne reprezentate de Liviu Luca, preÅŸedintele PAS Petrom ÅŸi al FSLI Petrom, context în care Stamen Stanchev ÅŸi-a consolidat poziÅ£ia de liant dintre gruparea reprezentată de liderul sindical, exponenÅ£ii CSFB – (credit Suisse First Boston – n. n.) ÅŸi ministrul Ioan CodruÅ£ ÅžereÅŸ, la nivelul căruia cetăţeanul bulgar a intervenit sistematic, începând cu luna iunie 2005, pentru susÅ£inerea promovării în Guvernul României, a unui act normativ care să avantajeze părÅ£ile menÅ£ionate (demnitarul fiind determinat ÅŸi influenÅ£at să introducă respectivul proiect în ÅŸedinÅ£ele de Guvern din 29 iunie 2005 ÅŸi 12 iulie 2005)”.
Stantchev i-ar fi făcut temele ministrului Codruţ Şereş
Printre altele, din actele de la dosar reiese clar că cel care a elaborat proiectul ordonanţei prin care cele opt procente ale Petrom destinate salariaţilor urmau să fie vândute de stat către PAS a fost bulgarul Stamen Stantchev. În 5 iunie 2005, Stantchev îl sună pe Michal Susak şi îi dă vestea bună că i-a înmânat ministrului Şereş proiectul ordonanţei respective şi mai are nevoie patru semnături pentru a fi prezentat spre aprobare guvernului.
La altă filă a referatului se explică faptul că Marius Robert Neagoe, ÅŸeful DirecÅ£iei Juridice din cadrul OPSPI primise ordin de la ÅŸeful său, ministrul CodruÅ£ ÅžereÅŸ, să-i ajute pe membri reÅ£elei conduse de Stantchev, „în afara cadrului oficial”, să elaboreze proiectul ordonanÅ£ei Petrom. Dacă ordonanÅ£a ar fi fost aprobată în forma propusă de aceste grupuri, cele opt procente ale Petrom ar fi ajuns mai uÅŸor în proprietatea oamenilor din cele două grupuri care ÅŸi-au intersectat interesele în această afacere.
Sindicaliştii Petrom vor fi audiaţi în dosarul de spionaj economic
Afacerea Petrom, aşa cum apare în dosar, este una ţesută între două grupuri de interese: cel reprezentat de Stamen Stantchev, cu toate persoanele oficiale sau din străinătate ce gravitau în jurul său, şi cel al omului de afaceri Liviu Luca, liderul sindicaliştilor din Petrom. Afacerea urma să-i satisfacă pe toţi, motiv pentru care cele două grupări şi-au şi conjugat acţiunile, potrivit anchetatorilor.
Pe de o parte, gruparea lui Stantchev ÅŸi Credit Suisse First Boston obÅ£inea avantajul de a acorda „un împrumut de anvergură (de circa 235 milioane de euro – nota procurorilor DIICOT) garantat chiar prin respectivul pachet de acÅ£iuni, cu grad mare de lichiditate în cazul nerestituirii împrumutului”, se spune în referat.
De cealaltă parte, se precizează în documentul procurorilor, „liderul PAS Petrom (Liviu Luca – n.n.), mizând pe dezinteresul ÅŸi lipsa informării a majorităţii salariaÅ£ilor în domeniul pieÅ£ei de capital, a obÅ£inut (în baza Hotărârii PAS Perom din 6 aprilie 2005 – n. procurorilor), împuternicirea de a lua, în mod discreÅ£ionar, decizii cu privire la respectivele acÅ£iuni (există chiar împuterniciri la notariatele din Å£ară făcute de cvasi-majoritatea salariaÅ£ilor prin acre l-au împuternicit pe Luca Liviu să acÅ£ioneze în numele lor ÅŸi vor fi audiaÅ£i ca martori – n. anchetatorilor DIICOT).
Stantchev i se adresa pe „un ton imperativ” ministrului ÅžereÅŸ (alias Hakkinen)
Pe 29 iunie 2005, ministrul îl sună pe Stamen Stantchev, pentru a-i relata dezastrul din ÅŸedinÅ£a de guvern: „A fost un scandal. Unii miniÅŸtri au spus că această ordonanţă este imorala ÅŸi murdară ÅŸi nu vor să fie părtaÅŸi la aÅŸa ceva. AÅŸa că am fost un pic ruÅŸinat. Prin urmare, ar trebui ca (Liviu Luca – nota procurorilor) să-ÅŸi rezolve problema mai întâi (aceea de obÅ£inere a semnăturilor de la miniÅŸtri justiÅ£iei ÅŸi finanÅ£elor publice, precum ÅŸi d ela minsitrul de stat Gheorgeh Seculici – nota anchetatorilor). Pentru că până azi nu m-am simÅ£it prost în nici o ÅŸedinţă de Guvern. Åži azi nu ÅŸtiu pentru cine ÅŸi pentru ce am fost… Am avut două întâlniri cu el ÅŸi i-am spus să-ÅŸi rezolve problema. Nu a reuÅŸit să facă asta. AÅŸa că nu voi fi eu cel care să mai pună aceeaÅŸi problemă în Guvern. Nici nu se discută”, spune ministrul ÅžereÅŸ.
Mai mult, referatul conÅ£ine ÅŸi elemente care încearcă să creioneze ierarhia celor doi în această relaÅ£ie. Astfel, spune documentul, „referindu-se la necesitatea susÅ£inerii proiectului în următoarea ÅŸedinţă de guvern, Stamen Stantchev l-a determinat pe ministrul CodruÅ£ ÅŸereÅŸ să renunÅ£e la decizia sa de a nu ami propune documentul pentru dezbatere în proxima perioadă, cetăţeanul bulgar menÅ£ionând pe un ton imperativ ce relevă indicii temeinice cu privire la natura relaÅ£iei dintre cei doi, următoarele:”De fapt, nu trebuie să-l susÅ£ii, trebuie să-l prezinÅ£i… Treaba ta nu este să susÅ£ii, ci să prezinÅ£i”, demnitarul acceptând să se conformeze la solicitarea lui Stamen Stantchev, cu precizarea că: „M-am făcut de c…t azi la Guvern.”
Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi miniştri implicaţi în dosarul de spionaj economic erau pomeniţi în discuţiile telefonice dintre membri reţelei, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, cu apelativele Hakkinen şi Schumacher, după numele celor doi celebri campioni ai Formulei 1.
Stantchev: Eu conduc tot ministerul economiei
Potrivit unei înregistrări realizate de SRI, Stamen Stantchev se lăuda către un interlocutor că el conduce Ministerul Economiei: „ÃŽn România în acest moment, sunt singurul care face munca asta asta, pe care o fac eu. Nu pot să spun că controlez, dar conduc tot ministerul economiei – energie, resurse, minerit, comerÅ£. Nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că nu deranjez pe nimeni. Eu doar îi ajut. ÃŽmi ascultă telefoanele, dar nu îmi pasă!”.
NewsIn