Plenul Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să lase în continuare Poliţiei Rutiere atribuţia de a constata şi de a elibera dovezile în cazul accidentelor soldate cu avarii uşoare.
După mai bine de o oră de dezbateri, cu majoritate de voturi, deputaÅ£ii au eliminat din proiectul de lege privind aprobarea ordonanÅ£ei de urgenţă privitoare la circulaÅ£ia pe drumurile publice prevederea referitoare la introducerea „constatului amiabil”, deÅŸi reprezentantul guvernului s-a pronunÅ£at în favoarea menÅ£inerii acestuia.
Reglementarea ar fi făcut posibil ca, în cazul accidentelor rutiere care nu s-au soldat cu vătămări corporale, ci doar cu avarii, şoferii implicaţi să se adreseze direct societăţilor de asigurări fără a mai implica poliţia rutieră.
„Mai mult de o cincime dintre poliÅ£iÅŸtii de la Rutieră lucrează în serviciile de constatare a accidentelor fără vătămări corporale. Prin constatul amiabil dorim să înlăturăm birocraÅ£ia, iar poliÅ£iÅŸtii să fie mai mult în stradă. ÃŽn România au loc 314.000 accidente fără vătămări corporale ÅŸi 700.000 cetăţeni stau la cozi de două ori, la poliÅ£ie ÅŸi la asigurări. Astfel, birocratizăm, enervăm ÅŸoferii, îi punem să stea la cozi”, a susÅ£inut amendamentul reprezentantul guvernului.
El a menţionat că reglementarea legală este cuprinsă în reglementările interne ale comisiei de supraveghere a asigurărilor.
De cealaltă parte, deputatul PSD Ion Bivolaru, membru al comisiei pentru industrii şi servicii, a arătat că între MAI şi asiguratori nu este reglementat ce este constatul amiabil.
„Asiguratorii au spus că nu sunt capabili să preia responsabilităţile PoliÅ£iei Rutiere. Constatul amiabil nu reprezintă o recunoaÅŸtere a vinovăţiei. Ar trebui modificată mai întâi definiÅ£ia accidentului de circulaÅ£ie din Codul Rutier, pentru că altfel rămâne deschisă problema infracÅ£ionalităţii”, a precizat Bivolaru. ROMPRES