Mai multe state membre UE au decis aplicarea, în perioada următoare, restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari. Românii şi bulgarii vor putea lucra, totuşi, în 10 dintre ţările Uniunii Europene.
Restrictionarea accesului noilor state membre UE pe piaÅ£a muncii din uniune are o perioada limitata, conform schemei ‘2+3+2’. Dupa o perioada de 2, 3, respectiv 2 ani, măsurile de limitare a accesului vor fi reevaluate.
Marea Britanie si Irlanda, care, in 2004, nu au impus restrictii pentru statele care aderasera, vor impune restrictii Romaniei si Bulgariei.
Danemarca, Tarile de Jos si Spania vor permite accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, insa intr-un regim de tranzitie de 2 ani.
Franta si Germania impun si ele unele restrictii, in timp ce Ungaria propune o deschidere partiala a pietei muncii pentru noile membre UE.
Cetatenii romani care vor sa lucreze ca menajere, zidari, muncitori agricoli stagionali sau in fabrici vor putea intra liber in Italia fara sa tina cont de fluxul locurilor de munca. Pentru celelalte categorii de muncitori se vor mentine restrictii pentru cel putin un an de zile. De la 1 ianuarie romanii care vor sa studieze in Italia vor putea sa o faca fara viza de intrare, de asemeni cei care au o activitate autonoma sau vor sa traiasca defintiv aici vor putea sa o faca dar demonstrand autoritatilor ca au posibilitatea sa se intretina pe teritoriul italian si ca nu vor deveni o povara pentru tara gazda.
De asemenea, românii vor putea lucra în Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Cipru, Suedia şi Finlanda, fără a mai avea nevoie de permise de muncă.