Aproape jumatate din aparatura de baza pentru investigatii medicale din dotarea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau este „in aer”. Uzate fizic si, mai ales, moral, multe dintre ele si-au depasit demult durata de functionare si emit radiatii cu mult peste limita normala. Cel mai prost la acest capitol stau aparatele de imagistica din sectiile de radiologie.
Cele sase aparate de radiologie de care dispune in prezent Spitalul Judetean de Urgenta Bacau sunt vechi de peste 30 de ani. Chiar daca s-au facut solicitari pentru reabilitatea tuturor aparatelor, spitalul nu a primit decat banii pentru modernizarea unuia singur. Un grad ridicat de uzura au si cele doua aparate de radiologie clasica ale Spitalului de Pneumoftiziologie (fostul TBC), unde mai sunt trimisi pentru investigatii pacientii din Spitalul Judetean.
Aparate vechi de 30 de ani
In Blocul Operator, situatia se repeta. Cele 12 sali de operatie si alte patru sali cu aceeasi destinatie din Maternitate nu dispun de aparatura performanta. Aici nu s-a investit niciodata de cand au fost date in functiune, adica din 1975. Doar in urma cu mai bine de zece ani, s-a reusit achizitionarea unei aparaturi necesare pentru interventiile in chirurgia laparoscopica, insa si aceasta este de-acum depasita fizic, dat fiind gradul mare de utilizare zilnica. De-a lungul timpului s-a reusit doar o igienizare sumara a incaperilor, dar o inlocuire completa a aparaturii nu s-a realizat. Amenajarea unei astfel de sali cu toata aparatura necesara costa aproximativ 500.000 euro.
Un singur ecograf la Maternitate
„Noi avem nevoie urgenta de aparate medicale performante cu ajutorul carora sa putem diagnostica sarcinile cu probleme si trata afectiunile ginecologice in timp util, declara si dr. Vladimir Corneleac, seful sectiei Obstetrica Ginecologie I. Ca sa nu mai vorbesc de un ecograf, intrucat cel pe care il avem, singurul de altfel, este neperformant, vechi de aproape 12 ani, iar din lipsa de alt instrumentar pentru depistarea eventualelor probleme de sarcina, il folosim permanent, in unele cazuri chiar de 10-12 ori pe zi”. Din cauza adresabilitatii crescute, medicii specialisti nu exclud posibilitatea ca in cel mai scurt timp ecograful sa cedeze, ingreunand examinarea pacientelor prin lipsa instrumentarului necesar depistarii eventualelor probleme de sarcina. Se spera ca macar in acest an sa fie alocate fondurile necesare achizitionarii unui nou aparat de investigatii, care sa corespunda cerintelor impuse de Ministerul de Sanatatii, pentru supravegherea gravidei din punct de vedere obstetrical. Numai ca acest lucru ar insemna cel putin 20.000 de euro.
Fara aparate si monitoare la ATI
Si anestezia generala necesara in interventiile chirurgicale este realizata in spital cu aparate depasite fizic si moral. „Suntem subutilati, a declarat dr.Valentin Tutunaru, medic specialist in anestezie si terapie intensiva. Desi lucram in 12 sali de operatie, doar in trei exista aparate de ventilatie mecanica, iar monitoare pentru fiecare pacient nu avem. Sunt mai multi bolnavi fata de cate aparate dispunem, or anestezia si terapia intensiva nu se pot face cu jumatati de masura. Aparatele sunt foarte vechi, unele chiar de peste 30 de ani. Suntem nevoiti sa ne bazam mai mult pe aprecierea evolutiei pacientului si pe semnele clinice ale acestuia pentru a nu inregistra mortalitati intraoperatorii”. Cel mai vechi aparat din sectie dateaza din 1972, insa si celelalte dispozitive sunt la fel de „imbatranite”. Chiar daca aparatele au fost puse in functiune in urma cu cinci-zece ani, perioada de valabilitate a lor este de mult timp depasita. Un aparat de anestezie, cu dotare minima (ventilator, masina de gaze si aparat pentru monitorizarea functiilor vitale ale pacientului) costa circa 30.000 de euro. „Noi am fi multumiti sa fim dotati si cu aparate second-hand, nu neaparat noi. Ar fi bune. Pot sa fie vechi de 10 ani, dar nu de 50”, mai adauga dr. Vladimir Melnic, medic specialist in anestezie si terapie intensiva.
Computerul tomograf – piatra de moara
Aparatul de investigatii tomografice este si el depasit. Instalat in urma cu sase ani, computerul tomograf al SJU s-a defectat in nenumarate randuri. Tubul radiologic a mai fost ars de doua ori, iar numai o singura reparatie a costat circa 1,2 miliarde de lei. La acestea s-au adaugat alte defectiuni care au tinut pe chituci aparatul saptamani in sir, desi adresabilitatea in spital este foarte mare. In plus, bolnavii bacauani din sectiile de neurochirurgie, neurologie, chirurgie, ginecologie, oncologie si medicina interna, care au avut nevoie urgenta de un examen tomografic, au fost trimisi la clinicile de specialitate din Iasi. Un astfel de transport costa in jur de trei milioane de lei.
Sectia de Cobalto-terapie risca sa fie inchisa
Bolnavii de cancer din judeÅ£ul Bacau risca sa ramana si fara terapie. Si asta pentru ca sursa aparatului de cobato-terapie al Spitalului Judetean are peste 15 ani. Aparatul este uzat fizic, putand sa cedeze in orice moment. Mai mult, pentru ca numarul de utilizari a depasit cu mult performantele aparatului, pacientii tratati aici sunt supusi unor timpi de expunere la radiatiile ionice peste norma impusa de legislatie, iar tratamentele se prelungesc pana dupa miezul noptii. „Problema stringenta este insa la aparatul de iradiere, explica dr. Penea Valu, medicul sef al sectiei. Ni s-a impus, de la Ministerul Sanatatii, sa achizitionam un simulator si un planning, ceea ce inseamna circa 700.000 de euro, necesare functionarii in bune conditii a activitatii medicale. Sursa sta sa cada, iar numai schimbarea ei nu este o solutie pe termen lung, pentru ca aparatul este foarte uzat si mereu se defecteaza. Asa ca a investi 800.000 de euro in schimbarea acestei surse sunt bani aruncati pe geam. E ca si cum au schimba un motor la o masina cu caroseria ruginita si arcurile rupte”. Sectia de Cobalto-terapie este una din cele 14 centre de iradiere din tara. Pe cele 16 paturi, aici sunt tratati (pre si post operator) anual peste 600 de bolnavi de cancer, din Bacau, dar si din Piatra Neamt, Iasi, Suceava, Brasov si chiar Constanta. Singura sansa ca sectia sa-si continue activitatea este achizitionarea unei aparaturi noi. Insa suma necesara pentru o astfel de investitie se ridica la peste 1,5 milioane de euro, iar sperantele de finantare sunt aproape nule.
Se cere privatizarea
Intrucat investitiile in aparatura radiologica sunt un efort imposibil de suportat de la bugetul statului, Ministerul Sanatatii sustine privatizarea serviciilor de radiologie si imagistica. In acest fel, pacientii internati sau cu trimitere de la medicul specialist vor beneficia de serviciul de care au nevoie, contravaloarea acestuia fiind decontata de Casa de Asigurari de Sanatate. Radiologii se tem insa ca, odata privatizat domeniul, va scadea numarul specialistilor, si asa putini. Din acest an, 2007, conform legislatiei Uniunii Europene aparatura medicala de radiologie va trebui schimbata la fiecare cinci ani, pentru protectia personalului si a mediului.
Roxana NEAGU
Nu va faceti griji, vine Stoica care a luat spaga de la toate farmaciile din judet si va „achizitioneaza” el aparate cum vor PSD-istii.
Cu cine vreti sa facem sanatate in Bacau ?
Cu Stoica de la Argus si hotul hotilor Rosu?