Au fost dublate amenzile pe tren

Persoanele care nu au bilete sau refuză să elibereze un loc ocupat abuziv în tren vor fi sancţionate cu amenzi variind între 250 şi 400 lei.

Nivelul amenzilor pentru contravenţii săvârşite în tren s-a dublat astfel, conform unei hotărâri adoptate în şedinţa de guvern de miercuri.

Cu sume cuprinse între 240 şi 400 lei, faţă de 140-180 lei cât era nivelul amenzilor până acum, riscă să fie sancţionaţi călătorii care au bagaje mult prea voluminoase, deschid uşile vagoanelor în mers sau le blochează, călătoresc pe scări sau pe acoperişul trenurilor, fumează în locurile interzise.

De asemenea, călătorii care nu respectă normele de transport şi ambalare a produselor periculoase pe calea ferată pot fi sancţionaţi cu amenzi între 300 şi 600 lei. Anterior, nivelul amenzilor era cuprins între 180 lei şi 220 lei.

Pentru fapte mai grave, amenzile au fost majorate de la 220-260 lei la 350-800 lei. Aceste din urmă amenzi pot fi aplicate celor care practică jocuri de noroc sau provoacă scandal în trenuri şi gări. Amenzi în acest cuantum riscă şi cei care lasă animalele să traverseze sau staţioneze în zona căilor ferate.

De asemenea, ţăranii riscă să fie amendaţi de CFR cu 350-800 lei dacă îşi lasă animalele să pască în apropierea căilor ferate. Ierbivorele domestice nu pot paşte lângă liniile de tren decât dacă proprietarii lor obţin autorizarea unităţilor de cale ferată respective.

Cei care fac speculă cu biletele de tren riscă şi ei amenzi mult mai mari. Dacă până acum vinderea cu suprapreţ a unei legitimaţii de călătorie se amenda cu 260-320 lei, de la intrarea în vigoarea a noii hotărâri de guvern, bişniţarii riscă amenzi variind între 500 şi 750 lei. Cu aceleaşi amenzi pot fi sancţionaţi cei care vând fără autorizaţie în trenuri sau în gări diferite produse.

Spargerea geamurilor vagoanelor, acţionarea semnalului de alarmă pentru motive nejustificate sau aruncarea de obiecte de orice fel pe fereastră sau pe uşa vagonului sunt contravenţii care vor fi sancţionate tot cu amenzi între 500 şi 750 lei.

750 de lei riscă să plătească şi părinţii copiilor care aruncă cu pietre asupra călătorilor sau trenurilor.

Extragerea pietrei, nisipului şi lutului din zona căii ferate, depozitarea de materiale în şanţurile de scurgere a apelor sau în zona căii ferate, afectarea lucrărilor de apărare şi consolidare a platformei căii ferate şi a lucrărilor de artă sau efectuarea de lucrări ori de plantaţii neautorizate în zona căii ferate se amendează tot cu sume variind între 500 şi 750 lei.

Cei care degradează clădirile, peroanele, parcurile din zona căii ferate sau chiar îşi fac nevoile în aceste spaţii riscă amenzi cuprinse între 400 şi 500 lei. Anterior, asemenea conravenţii erau sancţionate cu 300-360 lei.

Executarea de construcţii fără autorizarea S.N.C.F.R., depozitarea de substanţe ori materiale inflamabile în gări sau transportul acestor substanţe în vagoanele de călători, de bagaje şi mesagerii pot fi amendate tot cu 400-500 lei.

Cu amendă de la 600 la 900 lei, majorată de la 340-400 lei, se sancţionează şi pătrunderea, fără autorizaţie specială, în spaţiile feroviare, cu substanţe inflamabile interzise la transport şi care pot provoca avarierea, degradarea sau distrugerea acestora.

De asemenea, intrarea pe peroanele staţiilor S.N.C.F.R. fără legitimaţie de călătorie sau fără bilet de peron se va sancţiona cu amendă de la 100 lei la 250 lei. Această prevedere se aplică doar gărilor unde se percepe taxa de peron.

Adauga un comentariu

*