Varicela, herpesul bucal, herpesul genital, zona zoster sunt doar cateva dintre bolile date de virusurile herpetice. La copil apare varicela (popular: varsatul de vant) mai ales in perioada iarna-primavara. Se transmite pe cale aerogena de la persoanele infectate.perioada de incubatie este 10-21 zile, dupa care apare o eruptie veziculara caracteristica.
Inainte de aparitia eruptiei cu 1-2 zile copilul poate prezenta febra, astenie, adinamie, lipsa poftei de mancare.
Tratamentul este doar simptomatic dar este obligatoriu izolarea copilului 10-14 zile de la aparitia veziculelor deoarece riscul de contagiozitate este foarte mare. Exista vaccinuri care se pot face, dar acestea determina o forma mai usoara de boala nu impiedica aparitia bolii. Singura metoda eficace de a preveni boala este evitarea contactului cu persoane infectate.
Zona zoster (herpes zoster – denumire medicala) este o boala produsa de acelasi virus .
Dupa varicela, virusul ramane cantonat pe traiectul unui nerv (sau pe traiectul mai multor nervi) si sta acolo in stare de latenta, adica nu produce boala (dar el exista pe langa nerv). In situatiile in care organismul este slabit si nu se poate apara prea bine, virusul se multiplica si migreaza pe traiectul nervului in care a fost cantonat, determinand simtomatologia caracteristica. Pana in prezent nu exista cazuri la copii.
Herpesul bucal este o boala infectioasa este cauzata de virusul Herpes simplex 1. Prima contaminare are loc in copilarie.
Prima contaminare nu genereaza de obicei nici un simptom; ea poate totusi sa se traduca printr-o senzatie de fierbinteala, urmata de o roseata pe care se inalta un manunchi de vezicule dureroase umplute cu un lichid transparent. Aceasta eruptie se localizeaza de cele mai multe ori in jurul gurii si nasului. Veziculele se sparg si lasa in urma lor o crusta galbuie, care cade in mai putin de o saptamana fara a lasa cicatrice. Episoadele recurente sunt intotdeauna vizibile; ele sunt totusi mai putin vizibile decat primo-infectia.
Tratamentul consta inainte de toate in aplicarea, de doua ori pe zi, a unor antiseptice locale, care usuca eruptia.
Herpesul genital este o boala infectioasa, cauzata de virusul Herpes simplex 2, este o boala cu transmisie sexuala. Frecventa sa este in crestere in lumea intreaga.
Herpesul genital si, in mai mica masura, cel bucal sunt de temut mai ales la persoanele imunodeprimate. Tratamentul antiviral cu aciclovir este atunci foarte util.
foarte bun