737.000 de locuri de muncă în Europa

Portalul EURES este acum mai folositor românilor şi bulgarilor, mai ales în ceea ce priveşte statele care au liberalizat accesul noilor veniţi pe piaţa forţei de muncă. EURES oferă o interfaţă uşor de folosit atât pentru angajatori cât şi pentru cei care caută o oportunitate de angajare într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, informează Euro newsletter.

Portalul EURES publică oportunităţi de angajare din toate statele membre ale Uniunii. De asemenea, site-ul are si o secţiune dedicată oportunităţilor de a studia în ţările UE. Site-ul găzduieşte şi conturi personale pentru angajatori şi angajaţi. Contul personal al unei persoane care caută oportunităţi de angajare include un curriculum vitae online care intră în baza de date EURES şi va putea fi vizualizat de toţi angajatorii care au, la rândul lor conturi pe site.

EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană, Serviciile Publice de Recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia şi alte organizaţii partenere. România şi Bulgaria vor participa şi ele la reţeaua EURES după aderarea la Uniunea Europeană. După aderarea României la UE, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va fi punctul naţional de contact pentru EURES.

Reţeaua EURES oferă servicii de asistenţă atât pentru angajatori cât şi pentru cei care caută un loc de muncă într-unul dintre statele membre UE. Prin Serviciile Publice de Recrutare de la nivel naţional (ANOFM în cazul României, după data aderării), EURES dispune de o reţea de mai mult de 700 de consultanţi în întreaga Europă, care oferă asistenţă de specialitate angajatorilor şi celor care îşi caută un loc de muncă. Specialiştii consultanţi EURES oferă trei servicii de bază: informare, ghidare şi plasare.

Cetăţenii Uniunii Europene beneficiază de dreptul la libera circulaţie, şi au dreptul de a lucra pe teritoriul oricărui stat membru. Pentru cetăţenii celor 10 state noi membre ale Uniunii, cât şi pentru cetăţenii români şi bulgari sunt aplicate unele restricţii pe piaţa muncii din statele membre UE.

Reţeaua EURES este coordonată de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Egalitatea de Şanse din cadrul Comisiei Europene. Scopul care a stat la baza creării EURES a fost facilitarea liberei circulaţii a forţei de muncă în Uniunea Europeană.

Adauga un comentariu

*