Vadim Benyatov este acuzat de tentativă de subminare a economiei naţionale, din cauza contractelor prin care grupul internaţional Marco a cumpărat energie ieftină de la societatea Nuclearelectrica, se spune în referatul prin care se cere prelungirea mandatelor celor patru arestaţi din dosar.
Procurorii DIICOT au decis extinderea cercetărilor pentru Stamen Stantchev, Mihai Radu Donciu şi Vadim Benyatov, pentru noi fapte de trădare şi spionaj legate de industria naţională de apărare şi de SC Nuclearelectrica.
Vadim Benyatov a fost deja acuzat de tentativă de subminare a economiei naÅ£ionale, chiar din cauza contractelor pentru energie ieftină aranjate în favoarea grupului Marco. ÃŽn sarcina acestuia s-a reÅ£inut elaborarea de acte pregătitoare pentru folosirea MEC, prin OPSPI ÅŸi SC Nuclearelectrica SA, „în dauna economiei naÅ£ionale, a achiziÅ£ionării de energie electrică, în favoarea grupului internaÅ£ional Marco”.
Benyatov, implicat în contractele privilegiate semnate de grupul Marco
ÃŽn 20 iunie 2005, Stamen Stantchev se întâlneÅŸte la sediul Ministerului Economiei ÅŸi ComerÅ£ului cu ministrul CodruÅ£ ÅžereÅŸ. ÃŽn timpul acestei întrevederi, Stantchev este interceptat de SRI în timp ce poartă o discuÅ£ie telefonică cu Ciprian Păltineanu (vicepreÅŸedinte tot la Credit Suisse First Boston). Bulgarul îi spune colegului său: „Sunt cu domnul ministru ÅŸi întreabă unde este oferta pentru Hidroelectrica?”.
Imediat după încheierea întâlnirii de la minister, Stantchev îl sună din nou pe Păltineanu ÅŸi îi ÅŸi îi confirmă discuÅ£ia favorabilă pe care ar fi avut-o cu ÅžereÅŸ. Păltineanu răspunde: „O voi trimite într-o ora (oferta pentru Hidroelectrica – n.n.). De asemenea, vom pune o clauză de împuternicire în contract. Una pe care doar să o semneze. Semnătura ne conferă împuternicirea de a începe întreaga procedură. Nu avem nevoie de alte informaÅ£ii… De asemenea, într-o oră vei primi întrebările pentru Nuclearelectrica. Am vorbit cu oamenii lui Vadim. Vadim Benyatov era, potrivit menÅ£iunilor din referat, „implicat la momentul respectiv, în urma solicitării reprezentanÅ£ilor grupului rusesc Marco – ce controlează industria autohtonă de aluminiu, în identificarea unei posibilităţi ca Credit Suisse First Boston să-ÅŸi coroboreze demersurile cu partea rusă pentru determinarea autorităţilor române de resort să aprobe încheierea unui contract pe termen lung de furmizare a energiei electrice, în condiÅ£ii neconcurenÅ£iale, către SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica ÅŸi Nuclearelectrica”.
Potrivit referatului de propunere a celor patru arestări din dosarul privatizărilor strategice, ministrul economiei, Codruţ Şereş, ar fi mijlocit şi obţinerea unor contracte ieftine de energie produsă de Hidroelectrica şi de Nuclearelectrica, pentru Alro Slatina.
Cum a penetrat Marco „cercurile mari pe energetică”
La capitolul în care se vorbeşte de componenta energetică a dosarului, procurorii au anexat o convorbire telefonică purtată, în 16 decembrie 2005, între Valery Krasnov (vicepreşedintele grupului de firme Marco) şi Vadim Benyatov, în cadrul căreia se vorbeşte de opoziţia fostului secretar de stat Ivan, din Ministerul de Finanţe, care nu era de acord ca firmele să semneze contracte pe termen lung la Nuclearelectrica.
ÃŽn cadrul discuÅ£iei înregistrate de SRI, Krasnov spune, printre altele că „a intrat în cercurile mari pe energetică”, adr pomeneÅŸte de acel mic inconvenient numit Ivan. Benyatov îl liniÅŸteÅŸte spunând că, „dacă se va impune, noi vom avea o discuÅ£ie separată cu Ivan”…
Partea foarte interesantă apare spre sfârÅŸitul convorbirii, când se pomeneÅŸte despre relaÅ£ia dintre preÅŸedintele PC, Dan Voiculescu, ÅŸi ministrul de atunci al economiei, CodruÅ£ ÅžereÅŸ. Benyatov către Krasnov: „Nu se ÅŸtie cine îl poate influenÅ£a pe Ivan. Eu cred că Vociulescu ÅŸi ministrul nu sunt foarte buni. De aceea, trebuie să înÅ£elegeÅ£i cum poate fi influenÅ£at. Noi avem acces la această persoană (ministrul ÅžereÅŸ – nora procurorilor) prin niÅŸte băieÅ£i locali (Stantchev, Mucea – nota procurorilor) ÅŸi noi putem să-i implicăm în această chestiune adcă consideraÅ£i că este necesar”.
REÅ¢EAUA
ÅžereÅŸ CodruÅ£ – fost ministru al economiei ÅŸi comerÅ£ului, a fost pus sub învinuie, în 20 decembrie, sub acuzaÅ£ia de trădare prin divulgare de informaÅ£ii secrete ÅŸi de sprijinire a unui grup infracÅ£ional organizat cu caracter transnaÅ£ional, adică a reÅ£elei de spionaj organizate de Stamen Stantchev.
Stamen Stantchev – Este acuzat de spionaj ÅŸi organizarea acestei reÅ£ele de spionaj. Consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra ÅŸi Credit Anstalt Investement Bank Corporate Finance Beratungs GmbH Austria, este considerat de procurori creierul acestei reÅ£ele.
Susak Michal – Acuzat de spionaj. Este vicepreÅŸedinte pentru pieÅ£ele emergente al companiei Credit Suisse First Boston Europe Londra, în prezent fiind director executiv al fondului de investiÅ£ii PPF Investements.
Vadim Benyatov Don – Acuzat de spionaj. Era responsabil, în cadrul Credit Suisse First Boston Europe Londra, pentru problemele privind pieÅ£ele de energie emergeneta sau în curs de formare.
Mucea Mihai Dorinel – trădare prin transmitere de secrete. Fost adjunct al ÅŸefului Oficiului ParticipaÅ£iilor Statului ÅŸi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei ÅŸi ComerÅ£ului.
Donciu Mihai Radu – trădare prin transmitere de secrete. Fost consilier al ministrului comunicaÅ£iilor ÅŸi tehnologiei informaÅ£iei, cu responsabilităţi pe linia privatizării agenÅ£ilor economici în subordinea ministrului.
Flore Mircea Călin – acuzat de spionaj. Era reprezentant permanent în România Credit Suisse First Boston Europe Londra.
Neagoe Robert Marius – trădare prin transmitere de secrete, fost ÅŸef al DirecÅ£iei Juridice a Oficiului ParticipaÅ£iilor Statului ÅŸi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei ÅŸi ComerÅ£ului.
Mustafa Oral – acuzat de complicitate la săvârÅŸirea infracÅ£iunii de spionaj, „canal de legătură” între membri reÅ£elei.
NewsIn