Criza de medici pune cruce hemodializei la Onesti

De 4 ani de zile se chinuie municipalitatea onesteana sa infiinteze o sectie de hemodializa in cadrul Spitalului Municipal. Insa lipsa medicilor specialisti in hemodializa ar putea pune capat definitiv acestui proiect.

La inceput a fost problema spatiului, rezolvata pana la urma printr-o hotarare a Consiliului Local Onesti, care prevedea si amenajarea spatiului respectiv, cu bani de la bugetul local. Au urmat apoi problemele birocratice, documentatia ramanand de mai multe ori blocata pe traseul dintre Spitalul Onesti, Autoritatea de Sanatate Publica Bacau si Ministerul Sanatatii.

Cand si aceasta situatie s-a lamurit, a aparut o alta problema, de natura legislativa, iar finantarea activitatilor de la bugetul local, asa cum se stabilise initial, nu a mai fost permisa. Solutia gasita a fost parteneriatul public-privat, aparatura pentru hemodializa urmand sa fie adusa de o firma privata, acreditata de Ministerul Sanatatii.

Au urmat alte demersuri la Bucuresti, sprijinite si de parlamentarii de Bacau, dar situatia tot nu s-a rezolvat. Recent, primarul Emil Lemnaru a anuntat ca va solutiona si acesta chestiune, prin achizitionarea a 3 aparate de hemodializa, cu bani de la bugetul local, pentru a pune capat tergiversarilor de la Bucuresti.

Spatiu si aparatura – da, medici – ba

Insa initiativa primarului pare sa fie sortita esecului, atata timp cat in Onesti nu exista niciun medic care sa poata lucra cu aparatura pentru hemodializa. “Abia acum am dat de cea mai mare problema cu care ne confruntam – ne-a precizat consilierul local Constantin Florian, cel care a coordonat demersurile pentru infiintarea sectiei de hemodializa.

Degeaba avem spatiul si degeaba vom avea aparatura, daca nu avem un medic specialist in urologie, cu competente in hemodializa. E aproape imposibil de gasit un asemenea medic si, chiar daca l-am gasi, ar fi foarte greu sa-l convingem sa vina la Onesti, oras care nu poate fi mai atractiv decat un centru universitar, o capitala de judet sau o tara din Occident, catre care se indreapta masiv personalul medical din Romania.

Criza de medici s-a agravat an de an la Onesti; la Laboratorul de analize al spitalului, spre exemplu, din 10 medici, a ramas doar unul singur acum”. Constantin Florian a mai precizat ca, desi sansele sunt mici, s-au dat mai multe anunturi in unele centre universitare, cum ar fi cel din Iasi, si se fac eforturi pentru a urmari situatia la facultatile de medicina, in speranta ca se va gasi un medic specialist in urologie si cu competente in hemodializa.

“Cautam medici specialisti. Nu oferim nimic”

Doctorul Mihai Andronic, managerul interimar al Spitalului Onesti, a confirmat problemele de personal, chiar si la nivelul asistentilor medicali, desi in municipiu exista si o scoala sanitara postliceala. Zeci de asistenti medicali ies anual de pe bancile {colii “Carol Davila” din Onesti, dar cei mai multi dintre ei tintesc o slujba in Occident; in municipiu activeaza doar pana in momentul in care obtin autorizatia de libera practica.

Despre necesitatea de a atrage mai multi medici specialisti la Onesti s-a discutat de mai multe ori in Consiliul Local, inca de acum 10 – 15 ani, insa nimic nu s-a concretizat pana acum. Intrucat medicilor nu li se ofera nici locuinta si nici alte facilitati, specialistii nu au motive sa se indrepte catre un oras ca Onestiul.

De suferit vor avea bolnavii, inclusiv cei 40 de pacienti care au nevoie de hemodializa si care, pentru a-si salva viata, se vor mai chinui cu drumurile catre Bacau, uneori chiar si de 3 ori pe saptamana, inghesuiti ca sardelele prin ambulantele hodorogite, cu mult inainte de zorii zilei, sau astepand cu orele pe holurile Spitalului Judetean.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*