Dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europena, la 1 ianuarie 2007,Ungaria a decis sa deschida, partial, piata muncii pentru cetatenii romani, permitindu-le accesul in 219 meserii. Angajarea se face fara studierea situatiei de pe piata muncii, insa in baza permisului de munca.
Departamentul pentru Munca in Strainatate aduce precizari cu prvire la procedura obtinerii permisului de munca in Ungaria.
Cererea pentru permisul de munca este inaintata de catre angajatorul maghiar, la Centrul de munca la care este arondat.
Cererea trebuie inaintata pe un formular-tip, trebuind sa se anexeze:
a) copie legalizata a documentului care atesta pregatirea de specialitate a solicitantului necesara indeplinirii activitatii sale, precum si traducerea autentificata in limba maghiara;
b) adeverinta medicala care atesta ca solicitantul este apt medical pentru domeniul de munca, copia legalizata, precum si traducerea legalizata in limba maghiara;
c) in situatia cand activitatea care va fi prestata necesita autorizare din partea a altor autoritati, documentele care atesta indeplinirea conditiilor de autorizare.
Centrul de munca retrage permisul in cazul incetarii angajarii cetateanului roman, precum si in cazul angajarii respectivei persoane intr-un alt loc de munca sau in alt domeniu de activitate decat cel mentionat in permis.
Permisele de munca se elibereaza in regim gratuit.
Termenul de eliberare a permiselor de munca este 10 zile lucratoare.
Romanii care, la data de 1 ianuarie 2007, aveau un contract de munca de 12 luni nu mai au nevoie de permis de munca pentru incadrarea in munca pe teritoriul ungar.
De asemenea, cetatenii romani care doresc sa se angajeze ca sezonieri in agricultura trebuie sa solicite permisul de munca specific. Angajarea sezoniera este permisa pentru maximum 150 de zile, intr-un interval de 12 luni si numai cu examinarea situatiei de pe piata muncii.
HotNews.ro