Numarul nou-nascutilor morti inregistreaza o statistica ingrijoratoare. Specialistii pun aceste decese pe seama afectiunilor de sanatate, dar si a nivelului scazut de trai. Numai anul trecut, 80 de bebelusi au murit inainte de a implini varsta de un an.
Cel mai rau sta la acest capitol zona Comanesti, cu 20 de decese, Bacaul, cu 28, dar si Buhusi, cu 9. Mai grav este insa ca din cei 80 de micuti morti in 2006, 27 si-au gasit sfarsitul la domiciliu si nu intr-o sectie de spital. Afectiunile respiratorii si malformatiile congenitale, foarte periculoase la bebelusi, sunt principalele cauze, spun medicii.
Aici se includ bolile cailor respiratorii – bronhopneumoniile, pneumoniile interstitiale, bolile diareice, explica medicii pediatri, malformatiile congenitale de tub digestiv, a celor care duc la cardiopatii si afectiuni ale sistemului nervos, dar si bolile infectioase parazitare. De aceea, dupa cum spune si dr. Vladimir Corneleac, medic in cadrul Maternitatii Bacau, „foarte importante sunt examinarile prenatale si ecografiile fatului. Dar cum nu mai exista obligativitatea prezentarii la medic si multe femei isi neglijeaza sarcina, astfel de cazuri apar fara ca macar sa fie depistate din timp”. Insa cea care isi pune mai grav amprenta este saracia.
Cei mai afectati sunt sugarii sub 2,5 kg. Greutatea mica la nastere sau prematuritatea are „radacini” si in saracia zilnica, in slaba dezvoltare economica a familiei. Mortalitatea infantila este unul dintre indicatorii starii de sanatate a populatiei, spun analistii, si se afla in stransa legatura si cu starea socio-economica. De aceea, mai spune dr. Cornelac, putem lega mortalitatea infantila si de factorul social, mai ales in mediul rural unde nivelul financiar, al educatiei si instruirii este foarte scazut.
Roxana NEAGU