Daca e joi, e concert…

Pentru a doua zi a lunii februarie, Filarmonica a pregatit publicului bacauan trei lucrari: o uvertura si doua concerte, apartinând lui Robert Schumann si, respectiv, lui Piotr Ilic Ceaikovski.

Seara muzicala va debuta cu Uvertura „Manfred” compusa de Robert Schumann, inspirata de un poem al lui Byron, in care persoanajul principal se asemana oarecum cu Faust, insa este mai mult melancolic decât tragic. Tot compozitorul german, nascut la Zwickau in 1810, semneaza si urmatoarea lucrare din program. Este vorba de „Konzertstuck pentru corni si orchestra”, interpretat de patru dintre cei mai buni cornisti ai filarmonicilor din Ploiesti si Iasi: Ionut Podgoreabu, Liviu Savuta, Paul Patras si Mihai Soare.

Robert Schumann este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori ai romantismului. Initial, se pregatise pentru a deveni pianist, insa din cauza unui accident a fost obligat sa se indrepte exclusiv pe critica muzicala si compozitie. A locuit la Leipzig, Dresda si Dusseldorf, unde se imprieteneste cu Mendelssohn-Bartoldy si Brahms si este foarte apreciat de intelectualitatea vremii. In ultimii ani ai vietii, mai ales din cauza zvonurilor ca iubita sa sotie, pianista Clara Wieck, era amanta lui Brahms, Robert Schumann innebuneste si este internat intr-un azil, unde moare, in 1856. A militat pentru folosirea elementelor folclorice in muzica culta, dar si pentru apropierea publicului de adevaratele capodopere muzicale, in contrast cu superficialitate multor compozitori contemporani lui.

Concertul de la Ateneu se va incheia cu o adevarata perla a muzivii pentru pian: „Concertul nr.1 pentru pian si orchestra” de Ceaikovski. Piotr Ilic Ceaikovski s-a nascut pe 7 mai 1840 la Votkinsk si, dupa ce termina Conservatorul din Moscova, devone dirijor, inregistrând succese importante cu mari orchestre din Berlin, Praga, Paris si Londra. Compozitiile sale au contribuit decisiv la afirmarea simfonismului rus, prin bogatia temelor si prin forta orchestrei, ca si prin ritmurile vioaie si melodicitatea temelor populare. A scris lucrari care, peste timp, au devenit puncte de referinta in muzica: Uvertura „Romeo si Julieta”, Uvertura „1812”, Simfonia „Manfred” (alaturi de alte sase simfonii), „Capriciul italian”, trei concerte pentru pian, unul pentru vioara si „Variatiunile rococo” pentru violoncel. Foarte cunoscute sunt si baletele „Lacul lebedelor”, Spargatorul de nuci” si „Frumoasa din padurea adormita”. Ceaikovski a murit la Petersburg in toamna lui 1893. Primii biografi au repetat cu motivul mortii a fost holera, boala pe care a contractat-o pentru ca a baut apa nesterilizata din Neva. Ulterior, au inceput sa circule zvonuri ca s-ar fi sinucis pentru a nu i se descoperi homosexualitatea. Multi elimina holera ca posibila cauza a mortii, deoarece aceasta este o boala a saraciei, foarte putin probabila la un compozitor faimos si prosper. Indiferent de picanteriile din viata privata, Ceaikovski ramâne una dintre cele mai importante figuri ale Istoriei Muzicii.

„Concertul nr.1 pentru pian si orchestra” va fi interpretat de pianistul Vlad Dimulescu. Nascut pe 1 ianuarie 1962, conferentiar universitar la catedra de „pian principal” a Academiei Nationale de Muzica Bucuresti, Vlad Dimulescu si-a inceput cariera pianistica la 14 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice Brasov, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galati, cel care i-a deschis calea spre concerte si recitaluri in tara si strainatate.

Maestrul Ovidiu Balan se va afla la pupitrul dirijoral in seara de 1 februarie. Ovidiu Balan este din 1968 dirijorul si, din 1970, directorul muzical al Filarmonicii „Mihail Jora”. A studiat la Bucuresti cu regretatul Iosif Conta, prefectionându-se apoi in Olanda, Franta si Statele Unite cu Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Georg Solti, Pierre Boulez, Lorin Maazel si altii. Ovidiu Balan pune accent deosebit pe muzica secolului XX, cu precadere pe cea româneasca, fiind initiatorul unui foarte apreciat festival international de muzica contemporana in Bacau, dar si un oaspete des invitat la pupitrul orchestrelor din tara si strainatate.

Sorin SOFIAN

Comentarii

  1. Bine mă Sorine,din stelist ai ajuns jurnalist? Nu-i mai bine dinamovist?
    Erată:la rândul 3,se va citi „pregătit”,în loc de „pregătir”.
    În rest,succes în noua ta activitate!

    ADMIN: multumim pt.erata

Adauga un comentariu

*