Mai multe sectii din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau au inceput sa fie luate cu asalt de pacienti. Unele saloane sunt deja pline, bolnavii dorm cate doi in pat, iar numarul internarilor creste de la o zi la alta. Patologia de sezon a dat peste cap activitatea medicilor si asistentilor.
„Nu mai avem locuri, tipa pe holurile sectie de Chirurgie asistenta de la internari. Va cred ca ati venit in urgenta dar asteptati sa facem externarile sa se mai elibereze un pat. Avem trei pacienti acum care vin direct din sala de operatii, alti patru trebuie transferati la noi de la Terapie intensiva”.
Vacarm total, nervi intinsi la maximum, urlete, usi trantite, suferinta. Ulcerele perforate, ocluziile intestinale, colecistitele, neoplasmurile (cancerele), infectiile, pancreatitele, peritonitele, cangrenele si arteritele sunt principalele afectiuni care aduc in spital zeci de bacauani. Numai intr-o singura garda, la Chirurgie, s-au internat 16 persoane, alte 38 necesitand consultatii la Urgente.
Dr. Ionel Checherita, medicul chirurg care a fost de garda, ne-a declarat ca majoritatea lor sunt in varsta si se prezinta la spital in stadii avansate ale bolii tocmai din cauza neglijentei. „Cazurile sunt foarte grave, a explicat medicul. Desi s-au stiut bolnavi, au stat probabil acasa si au asteaptat sa le treaca de la sine boala, amanand, de la o zi la alta, internarea. Abia cand nu au mai putut au ajuns la noi”.
Din acest motiv si activitatea la blocul operator este continua. Predominanta este patologia de urgenta. Sectia de Neurologie a devenit si ea neincapatoare. Accidentele vasculare cerebrale, pe fond de stres si oboseala, fac tot mai multe victime. In fiecare garda se prezenta la serviciului de urgenta in jur de 60-70, uneori chiar mai multe astfel de cazuri, iar circa 20 dintre ele necesita si internare.
La Medicina Interna, capacitatea sectiei este de mult depasita. Cirozele, infectiile pulmonare, anemiile severe, hepatitele, astmurile, afectiunile neoplazice gastrice si hepatice sunt principalele boli cu care se lupta si medicii specialisti din aceasta sectie. Si daca cei de varsta a treia au devenit pentru ei deja o obisnuinta, mai nou, s-au inregistrat si cazuri de ciroze sau ulcere la persoane din ce in ce mai tinere. Majoritatea vin in stadii foarte grave, unele chiar terminale, declara medicii specialisti.