Realitatea dezminte propaganda

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau a definitivat procedura de contractare cu toti furnizorii de servicii medicale din judet. Fondurile nu sunt suficiente pentru nevoile reale.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a incheiat contractarea cu 713 furnizori de servicii medicale din judet. Asistenta medicala primara (reteaua medicinii de familie) a primit 183 miliarde de lei vechi (18.369 mii RON), iar medicina stomatologica, 19 miliarde de lei.

Cele 10 spitale din judet, de stat si private ( Centrul de Sanatate Podu Turcului si Clinica dr. Vasile Palade din Bacau) au incheiat contracte cu CJAS in valoare de 1.086 miliarde de lei, iar farmaciilor le-a fost alocat un plafon de 449 miliarde de lei vechi.

Serviciul Judetean de Ambulanta trebuie sa se decurce anul acesta doar cu 69 de miliarde de lei, numai pentru serviciile de transport medicalizat si servicii medicale de urgenta. Serviciul de ingrijire la domiciliu a bolnavilor, care din acest an va fi asigurat de patru firme – Caritas, Fundatia de Sprijin Comunitar, Clinica Bio Spalaghia Comanesti si Centrul de Investigatii Medicale a dr. Melania Ciobanu, tot din Comanesti (spre deosebire de anii trecuti cand in contract cu CJAS erau doar trei furnizori), are in acest an un buget de 2,7 de miliarde de lei, iar pentru programul de dispozitive medicale, unde deja sunt inscrisi pe listele de asteptare peste 1.000 de asigurati, au fost alocate 19 miliarde de lei.

Cele 13 unitati de recuperare in ambulatoriu (balneo – fizioterapie BTF) din cadrul spitalelor, dar si din sistemul privat, au incheiat contracte de finantare cu CJAS in valoare de 13,4 miliarde de lei, laboratoarele, de 17 miliarde de lei, iar pentru serviciul de hemodializa de care beneficiaza circa 200 de bacauani, contractul de finantare este de 67 de miliarde de lei.

Pe total, desi bugetul este mai mare cu aproape 500 de miliarde decat inceputul anului trecut, banii nu acopera nevoile reale ale judetului.

Insa, la fel ca in fiecare an, speranta sta in rectificarile bugetare si deblocarea banilor din fondul de rezerva retinut la nivelul Casei Nationale de Sanatate.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*