Il mai vrea „boborul” pe Basescu? – A fi sau a nu fi presedinte. update( OBSERVATOR DE BACAU va prezinta documentul PSD privind suspendarea lui Traian Basescu)

Intrebarea din titlu, doar in forma legata de profundele dileme hamletiene, a facut valuri in randul oamenilor simpli, dar mai ales printre cei ce se ocupa cu politica.

Argumente constitutionale, juridice, politice, politicianiste si/sau sentimentale au fost vehiculate. Nicio parte, nici cealalta nu a fost in stare sa convinga si doar derularea evenimentelor ne va lumina. Totusi, ne-am facut datoria de a lua pulsul si i-am contactat pe cativa politicieni.

basescuConversatie de cinci minute (in doua cazuri, chiar mai putin, pentru ca interlocutorii nostri erau la stop, in intersectii, si asteptau dintr-o clipa in alta sa demareze). Doar doua intrebari blitz: 1. Sunt constitutionale demersurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu? 2. Care credeti ca va fi finalitatea acestor demersuri?

Gabriel Vlase, deputat PSD: „Saptamana viitoare vom depune toata documentatia pentru suspendarea presedintelui Basescu. Si vom face toti pasii necesari, pana la capat. Speram sa avem succes, pentru ca documentatia a fost temeinic fundamentata. Ieri s-a vazut in Parlament ca sprijinul de care se mai bucura Basescu e foarte subtire. Legea Referendumului a trecut cu 200 de voturi contra 50 si asta spune foarte mult.”

Angela Bogea, presedinta Organizatiei judetene Bacau a PRM: „Consider ca demersul este constitutional, pentru ca era momentul sa i se atraga atentia presedintelui Basescu asupra numeroaselor incalcari ale Constitutiei, pe care si le-a permis in cei doi ani de cand se afla la Cotroceni. Exista sanse ca acest demers sa aiba succes in Parlament, dar, daca va fi vot secret, ma indoiesc ca toti parlamentarii vor vota asa cum le-o cere interesul partidului din care fac parte. Ma indoiesc, deci, ca demersul va trece si ma indoiesc ca se va ajunge la Referendum. In plus, cum noua Lege a Referendumului va actiona abia din 2009, sunt sigura ca PD-ul va avea castig de cauza la Curtea Constitutionala si Basescu nu va putea fi „lucrat” cu aceasta noua lege, special modificata”.

Vasile Nistor, fost deputat PD, secretar de stat: „Deocamdata, vorbim doar despre o procedura pe care cateva partide incearca s-o duca la bun sfarsit. Despre suspendare vom discuta la momentul potrivit, daca va mai fi cazul. Sa vedem, mai intai, daca PSD-ul va avea succes in Parlament. Sa vedem, apoi, daca motivatiile PSD vor sta in picioare la Curtea Constitutionala. Eu, unul, cred ca nu vor avea succes. Apoi, presupunand ca, totusi, se va ajunge in cele din urma, la Referendum, electoratul va fi de partea lui Basescu, in proportie de 60-70 la suta. Si atunci Basescu va iesi mai intarit si ar putea ajunge la concluzia ca Parlamentul trebuie restructurat si va declansa alegeri anticipate. Ar avea tot dreptul, nu-i asa? Eu zic, insa, sa mai avem putina rabdare, sa vedem cum vor decurge primii pasi ai acestui demers”.

Ion Chiriac, presedintele Organizatiei judetene Bacau a PLD: „Acest demers nu mi se pare constitutional, pentru ca incearca schimbarea regulilor in timpul jocului. Sa ne amintim de Legea 249, privind migratia politica. Decizia 261 a Curtii Constitutionale a declarat aceasta lege neconstitutionala. Asa se va intampla si acum, cu Legea Referedumului. Apoi, Alianta D.A. a uitat cam repede ca a ajuns la putere datorita lui Basescu. Si acum trece de partea celor care vor sa-l lucreze ? E clar ca presedintele nu va fi suspendat, indiferent de proceduri, chiar daca se va ajunge la Referendum. Populatia va fi cu el”.

Constantin Avram, presedintele Organizatiei judetene a PC: „Partidul Conservator si-a exprimat foarte clar punctul de vedere. N-am semnat lista PSD, pentru ca semnaturile fusesera, oricum, adunate, dar mai ales pentru ca juristii nostri aveau nevoie de un ragaz pentru a analiza temeinic documentatia intocmita de PSD in vederea suspendarii. Dar s-a luat decizia ca parlamentarii nostri sa voteze in favoarea suspendarii presedintelui. Nu exclud, insa, posibilitatea ca Traian Basescu sa iasa intarit pana la urma, in ochii opiniei publice, daca cele circa 30 de pagini ale raportului depus de PSD la Parlament nu vor contine motivatii temeinice. Personal, nu vad posibila suspendarea, mai ales daca avem in vedere ultimele sondaje”.

Romeo Stavarache, presedintele Organizatiei judetene Bacau a PNL: „Pot sa va spun ca PNL nu sustine acest demers. Eu fac parte dintr-o alianta pe care o respect si sper ca presedintele Basescu sa inteleaga macar acum ca Alianta trebuie respectata. In ce priveste demersul PSD, totul depinde de legalitatea acestui demers, de soliditatea motivatiilor ce vor fi depuse la Curtea Constitutionala. Trebuie sa ne gandim, insa, foarte bine ca o destabilizare politica majora n-ar fi deloc in avantajul nostru, ca tara si popor”.

Comentarii

  1. Cu dor de tara a zis:

    Interesele tarii trebuie sa fie mai presus de interesele personale.

Adauga un comentariu

*