Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe Corina Vinţan şi directorul general DGAP, Ovidiu Dranga au susţinut, joi, o conferinţă de presă în care au anunţat situaţia acordării vizelor româneşti pentru cetăţenii moldoveni.
În prezent, secţia consulară are o capacitate zilnică de procesare de 420 cereri de viză individuale. Numărul cetăţenilor moldoveni care călătoresc în România este mai mare decât cel al vizelor eliberate, ca efect al eliberării de vize turistice colective.
Nu există solicitări de vize neonorate. Urgenţele sunt rezolvate pe loc.
Programul de lucru cu publicul este flexibil, astfel încât toţi solicitanţii de vize prezenţi la secţia consulară să poată să depună cererile de vize
Programul se prelungeÅŸte de obicei pentru vizele de afaceri, transport, turism etc.
Programul de lucru cu publicul este următorul – de luni până vineri de la ora 9,00 la 15,00 – primire cereri vize individuale; de la ora 16,00 la ora 19,00 eliberări vize; de la 19 la 21 primire cereri vize colective, instituÅ£ii; – sâmbăta, programul este 9,00-15,00, fiind alocat primirii de acte notariale ÅŸi paÅŸapoarte ale Cetăţenilor Români cu Domiciliul în Străinătate (CRDS), precum ÅŸi activităţilor curente cu cetăţeni români; – duminica, între orele 9,00-15,00 se primesc dosare pentru solicitarea cetăţeniei române;
Personalul secţiei consulare de la Chişinău este următorul: şapte angajaţi permanenţi, 16 detaşaţi (şase din MAE, zece de la Ministerul Administraţiei şi Internelor), 11 localnici (pentru activitatea de ghişeu).
Termenul de eliberare a vizelor se apropie de limita minimă de prevăzută în Acordul între Guvernul Românei şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul călătoriilor cetăţenilor, respectiv două zile (termenul maxim fiind de cinci zile).
Birourile consulare temporare de la Cahul şi Bălţi: în ambele localităţi au fost identificate clădiri care sunt adecvate pentru activitatea consulară şi respectă normele Schengen. Sunt în derulare procedurile de cumpărare.