DGADR Bacau propune o noua profesie

Conducerea Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala /DGADR/ Bacau a contactat doua firme din judet specializate in formarea profesionala pentru a pune, in colaborare, bazele unei noi profesii: consultant de manageriat pentru proiecte privind accesarea de fonduri europene in agricultura.

‘Dorim ca intr-o prima faza, in fiecare comuna sa existe o persoana privata, independenta de orice institutie sau firma, care sa propuna locuitorilor din mediul rural, dar sa si stie sa faca proiecte vizand accesarea fondurilor europene’, a declarat pentru ROMPRES, initiatorul proiectului Mihai Banu, directorul general al institutiei.

Programul de instruire pentru acesti specialisti ce vor primi la finele cursurilor, de la firmele de formare profesionala, diplome de consultant cu acreditare europeana, ar urma sa inceapa la finele lunii martie, inscrierile fiind acceptate incepand cu 15 februarie.

La cursuri pot participa persoane indiferent de profesia lor actuala sau de resedinta din judet, dar care sa fi facut cel putin studii liceale.

Conducerea DGADR Bacau se arata ‘foarte increzatoare’ in pregatirea inca in acest an a unui corp de circa 500 asemenea specialisti care ‘nu numai ca vor fi catalizatori in diseminarea informatiei europene, ci vor participa direct si, mai ales, interesat la realizarea proiectelor’, deoarece ‘vor putea castiga cote din sumele acordate din fonduri europene pentru derularea acestora’.

‘Acesti consultanti, buni cunoscatori ai zonelor unde vor actiona, vor putea identifica si propune cele mai neasteptate proiecte’, spune Mihai Banu. ‘Daca cineva are o ferma pe malul inalt al unei ape, acest tip de specialist ii poate propune proprietarului finatarea, din fonduri europene, de noi dotari pentru investitia sa pana la realizarea unei taluzari a malului urmata de formarea unei peluze pentru plaja sau unui debarcader pentru sporturi nautice’, a exemplificat acesta.

S-a aplelat la aceasta initiativa deoarece, in prezent, spune Stefan Talamba, director in cadrul DGADR, numarul specialistilor si lectorilor din institutiile profilate pe rezolvarea problemelor din agricultura, inclusiv de la Agentia de plati Bacau ‘este, practic, insignificant’ in comparatie cu volumul fondurilor ce ar urma sa fie investite in agricultura judetului si numarul de solicitari pentru accesarea acestora.

In judetul Bacau, ce are o suprafata agricola 323.000 de hectare, din care 189.000 hectare teren arabil sunt recunoscute oficial circa 43.000 de ferme.

Autoritatile bacauane spun ca in 2007, judetul este posibil sa acceseze fonduri europene de circa 10-14 milioane de euro din cele peste 430 de milioane euro destinate agriculturii romanesti, daca vor fi intrunite conditiile de eligibilitate.

Adauga un comentariu

*