Preşedintele PSD,Mircea Geoană,a declarat, joi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv că formaţiunea va analiza săptămâna viitoare dacă o comisie parlamentară de anchetă a preşedintelui mai este utilă şi că decizia luată la reuniunea cu liderii de filiale este accelerarea procedurii de suspendare
„Vom stabili luni la Biroul Permanent NaÅ£ional ÅŸi în Birourile Permanente ale Parlamentului dacă în cursul săptămânii viitoare, în condiÅ£ii de criză politică, o astfel de comisie politică mai este utilă sau nu”, a declarat Geoană, care a informat că decizia va trebui luată împreună cu celălalt partid care a demarat suspendarea, PRM.
Geoană a spus că împreună cu liderii de filială s-a decis accelerarea procedurii de suspendare ÅŸi a adăugat că în condiÅ£iile în care judecătorii CurÅ£ii ConstituÅ£ionale au decis că referendumul pentru demiterea preÅŸedintelui este valid numai dacă se prezintă la vot jumătate plus unu din cei înscriÅŸi pe liste, suspendarea în Parlament devine singura formă de sancÅ£ionare a unui preÅŸedinte abuziv. „ÃŽn condiÅ£iile în care referendumul pentru demiterea preÅŸedintelui este practic imposibil pentru că nu pot ieÅŸi nouă milioane de români la vot, instituÅ£ia suspendării devine ultima redută în calea celor care ÅŸi-au făcut un obicei să încalce pe bandă ConstituÅ£ia. Suspendarea în Parlament este singura formă în care ne putem proteja de un preÅŸedinte abuziv, care consideră că are un cec în alb la încălcarea flagrantă a ConstituÅ£iei”, a declarat Geoană.
ÃŽntrebat dacă unii lideri de filială au cerut oprirea procedurii de suspendare, în condiÅ£iile în care Marian OpriÅŸan, liderul PSD Vrancea anunÅ£ase la începutul reuniunii că va propune partidului reconcilierea cu celelalte formaÅ£iuni ÅŸi cu preÅŸedintele, Geoană a negat vehement. „Au fost voci aÅŸa cum sunt ÅŸi în cadrul formaÅ£iunii care au spus că trebuie să găsim o soluÅ£ie pentru această criză politică. Reconcilere cu Traian Băsescu? ÃŽntr-o viaţă viitoare!”, adăugat liderul PSD.
Pe de altă parte, Geoană l-a criticat pe Tăriceanu că încearcă să se substituie preÅŸedintelui, prin adoptarea unui ton mediator ÅŸi i-a transmis să se ocupe de PNL ÅŸi de Guvern, nu de reconcilierea între putere ÅŸi opoziÅ£ie. „ÃŽncercarea stângace de a veni deasupra acestui conflict e evidentă ÅŸi neserioasă”, a spus preÅŸedintele PSD.
ÃŽn plus, Geoană a susÅ£inut că Tăriceanu ÅŸi Băsescu sunt obligaÅ£i să prezinte dovezile pe care le au în susÅ£inerea acuzaÅ£iilor pe care ÅŸi le-au făcut reciproc la postul public de televiziune. „Ori avem un preÅŸedinte care a luat-o razna ÅŸi vorbeÅŸte gura fără el, ori avem un premier care acoperă corupÅ£ii”, a spus el.
Demersul de suspendare al preşedintelui iniţiat de PSD în luna ianuarie stagnează, motivarea juridică nefiind trimisă nici acum Curţii Constituţionale. Suspendarea nu a fost însă un subiect consensual, câţiva preşedinţi de filiale sau strategi ai partidului, susţinând că acest lucru aduce pierderi electorale partidului, prin antrenarea într-o luptă cu cel mai popular om politic, Traian Băsescu. Liderii PSD nu s-au înţeles nici asupra scenariilor ce ar urma după eventuala suspendare în Parlament al preşedintelui, unii dorind intrarea într-un guvern minoritar, de tehnocraţi, sau într-unul cu PNL, iar alţii dorind neimplicarea în negocieri. Nici motivele de suspendare nu au rămas necriticate în PSD, acestea schimbându-se radical, în cele două săptămâni cât a durat redactarea textului juridic ce va fi citit săptămâna viitoare în Parlament. În ultima vreme, un nou motiv de nemulţumire în teritoriu este şi iniţiativa PSD de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă a preşedintelui. Conform unor surse, unii lideri locali s-ar plânge şi ar intenţiona să o facă şi joi, că procedura de suspendare trenează, acest lucru neputând duce decât la erodarea imaginii PSD, şi aşa în cădere, în ciuda scandalurilor din interiorul coaliţiei. Şi Mircea Geoană a avut un mesaj inconsecvent, dacă la începutul demersului de suspendare susţinând că doreşte atât demiterea preşedintelui, cât şi a Guvernului printr-o moţiune de cenzură, treptat a lăsat atacul împotriva Guvernului într-un plan secundar. Săptămâna trecută, Geoană a făcut un nou apel către premierul Tăriceanu să vină în Parlament cu un guvern restructurat, care să nu fie al Alianţei DA şi cu un minim program social, condiţii minime, a spus el, pentru ca PSD să sprijine un guvern minoritar.