Privitul la televizor prezintă pentru copii un risc mult mai mare decât se credea în general, deoarece sporeşte probabilităţile de a suferi de deficienţe vizuale, obezitate, autism sau de a ajunge la o pubertate prematură, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.
Publicat în ziarul ştiinţific Biologist , studiul concluzionează că reducerea timpului petrecut în faţa televizorului de către copii trebuie să fie o prioritate.
El arată că privitul la televizor frânează producţia de melatonină, sau hormonul somnului, care reglează ritmurile biologice. Aceasta afectează ciclul somnului, sistemul imunitar şi începutul pubertăţii.
Un nivel scăzut al melatoninei ar putea fi motivul principal pentru care fetele ajung la pubertate mai devreme decât în anii ’50, potrivit studiului psihologului Aric Sigman. El favorizează, de asemenea, riscurile de cancer, afirmă Sigman.
Studiul susţine că o expunere puternică la televizor în copilărie sporeşte riscurile de autism, deficienţe vizuale şi obezitate.
El arată, totodată, că probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer creşte cu fiecare oră suplimentară petrecută în faţa televizorului de persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani.
Privitul la televizor este asociat insomniei la tineri şi favorizează riscul de diabet.
Sigman avertizează în legătură cu ceea ce ar putea fi „cel mai mare scandal al timpurilor noastre”, subliniind că britanicii de ÅŸase ani au petrecut deja echivalentul unui an uitându-se la televizor.
/Rompres/